KAD NESTANE GORIVA, NASTAJE PANIKA Evo koliko kilometara još možete preći od momenta kada se upali lampica za "rezervu"

Česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja

Autoput
Autoput, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Uključi li se žuta lampica na instrument-ploči koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno voziti do poslednje kapi goriva iz rezervoara, što se apsolutno ne preporučuje.

Česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva, ali i filtera goriva, u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Koliko automobil može preći na rezervi? Mnogo je merenja i istraživanja, ali u pravilu, samo vozač može znati koliko mu automobil u proseku troši, a to je najvažniji podatak.

Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo krenite na benzinsku pumpu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva prema fabričkim podacima.

Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se uključi lampica. S nekim vozilima preći ćete više od 70 kilometara na rezervi, s drugima manje od 40, a sve zavisi i o stilu vožnje, vozite li u gradu ili na auto-putu, gde se troši više goriva ili na putevima s ograničenjem od 80 kilometara na sat, gde ćete biti najekonomičniji.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi