Smrad iz klima-uređaja
shutterstock
Smrad iz klima-uređaja

shutterstock

Foto: shutterstock

Štaviše, povremeno bi to bilo dobro učiniti i zbog samog čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje se tamo nastanjuju. Rizik nije mali jer zbog njih možete razviti simptome slične prehladi.

Postoje posebni sprejevi za čišćenje klima-uređaja koje bi trebalo staviti na pod vozila, kod suvozačevog mesta. Zatim, ispod njega stavite krpu veće površine ili usisivač. Uključite ga, uključite i klima-uređaj, prilagodite ga na recirkulaciju vazduha. Zatvorite sva vrata i pustite da motor radi oko 15 minuta.

Klima-uređaj možete čistiti i posebnom penom, ali to je malo kompleksnije. Morate, naime, izvaditi filter klime te manji deo sadržaja isprazniti na isparivač klima-uređaja, a veći deo u sve ventilacijske otvore – pomoću cevčice koja ide uz penu i koju je potrebno što dublje ugurati u ventilacijske otvore vozila.

Pustite pola sata da pena deluje i potom uključite motor te uključite klima-uređaj na najsnažniju ventilaciju. Svi ventilacijski otvori moraju biti otvoreni. Preporučljivo je menjati filter kabine dvaput godišnje ili barem jedanput u proleće. Nečistoće koje se nakupe na filteru, smanjuju protok vazduha i efikasnost rada ventilacijskog sistema.

Pročitajte još: