automobil
Dejan Briza
automobil

Dejan Briza

automobil, Foto: Dejan Briza

Kad uključujete automobil, s kontaktom će se upaliti sve lampice i potom ugasiti. Proverite je li ova lampica jedna od njih. Ako nije, a upravo se spremate kupiti polovan automobil, to bi mogao biti pokazatelj da je neko manipulisao tom funkcijom ili je ugasio, što može sugerisati da se prodavac bavio nečasnim radnjama.

Šta ako vam se ova lampica upali u vožnji ili prilikom pokretanja automobila?

Ona je spojena na kontrolnu jedinicu motora i to znači da je neki od dijagnostičkih senzora detektovao neki problem. Tokom rada, sistemi motora provode testove i, ako povratne vrednosti nisu uredne, to je razlog za alarm. Probajte isključiti pa uključiti automobil, lampica će se ugasiti. No, ako ostane uključena, trebalo bi otići u servis.

Kontrolna jedinica motora nadzire rad ključnih sistema, goriva i protoka vazduha, kao i vreme paljenja smese u cilindrima.

U servisu će se spojiti na dijagnostičku utičnicu automobila i proveriti parametre. Mogući su razni problemi, od onih beznačajnih do kvarova na senzorima, EGR ventilima, sistemima ubrizgavanja, itd.

Lampica

Printscreen

Lampica, Foto: Printscreen

Kad se otkloni kvar, resetovaće se i kontrolna jedinica motora kako bi se ugasila lampica.

No, ukoliko se žuta lampica upali, nemojte oklevati, jer svako odugovlačenje i neodlazak u servis može prouzrokovati još veću štetu.

 

Komentari (2)

XXL

31.05.2020 20:38

Koliko dramaturgije oko lampice za saug ili sauh kako gde. Ali kod kompjuterizovanih automobila to je zbilja problem i u textu vesti je lepo opisano. Dok kod starijih modela koji imaju ručno podešavanje tog problema nema može samo sajla da zakaže pa šta je bolje?

Mile

01.06.2020 22:21

@XXL - Nije to nikakav saug, već lampica kontrole sagorevanja goriva, tj izduvnih gasova. Ako se pali tokom vožnje, znači da postoji nepravilnost u sagorevanju, a to može biti od sitnice pa do ozbiljnih stvari. Meni se upalila od lošeg goriva - zamenjen filter i nasuto novo gorivo i rešeno.