Saobraćaj, vozači,
Tanjug
Saobraćaj, vozači,

Tanjug

Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

Svakome ko napravi bilo koji saobraćajni prekršaj u Evropskoj uniji, na kućnu adresu u Srbiji stići će veoma neprijatno iznenađenje u vidu napisane kazne, koja može da iznosi od 100 do čak 1.500 evra! A ako kaznu ne plati na vreme, vozaču se zabranjuje ulazak u EU!

Mnoge zemlje do sada nisu bile revnosne u slanju kazni, pa osim ako vozač ne plati na licu mesta, postojala je velika verovatnoća da će se "provući". Međutim, EU je znatno pooštrila ovaj sistem i sada sve kazne stižu bez greške na kućnu adresu, kaže Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Da sve bude gore, ukoliko vlasnik vozila bude izbegavao plaćanje kazne, ona će svakodnevno rasti. Pa tako dug za saobraćajni prekršaj od, na primer, 100 evra za telefoniranje u toku vožnje, lako može da pređe i hiljadu evra!

Svuda kamere

- Za jedan od najčešćih prekršaja, prekoračenje brzine, vozači bi možda mogli da pomisle da, budući da su iz druge zemlje, koja pritom nije deo EU, neće morati da odgovaraju. Međutim, svaki vozač sa našim tablicama koji napravi saobraćajni prekršaj rizikuje da bude snimljen kamerama. One su postavljene na svim bitnijim putevima u EU. Čak i najmanja opština u nekoj od zemalja članica EU protiv vozača može da pošalje prijavu jedinstvenom telu EU i zatraži da se prosledi kazna. Ako ne plati kaznu, vlasnik automobila će na prvom graničnom prelazu saznati da mu je do daljeg zabranjen ulazak u EU! Skidanje sa "crne liste" može potrajati i nekoliko godina. Postupak da neko kasnije dobije dozvolu da vozi u EU izuzetno je mukotrpan. Zbog toga, ukoliko vam na kućnu adresu stigne kazna, nemojte je olako shvatiti, posavetujte se sa advokatom i vidite koja su vaša prava, jer vas u suprotnom to može skupo koštati. Ako ignorišete problem, on u ovom slučaju može postati samo još ozbiljniji - objasnio je Okanović.

On je upozorio i sve one koji u inostranstvu iznajmljuju automobil u rentakar agencijama:

Saobraćaj, vozači,

Alo!/Vladimir Marković

Saobraćaj, vozači, , Foto: Alo!/Vladimir Marković

- Ukoliko u inostranstvu iznajmite rentakar vozilo i napravite neki prekršaj, morate biti svesni da će vas ta kompanija tužiti za naknadu štete jer su morali da plate vašu kaznu. Oni taj proces mogu da pokrenu pred srpskim sudovima, a vi ćete morati da platite i kaznu i kamate i sve sudske troškove, a to nije mala suma.

Efikasna naplata

Voditelj i autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški apelovao je na sve srpske vozače da poštuju saobraćajne propise EU, jer su evropske zemlje veoma efikasne u naplati saobraćajnih kazni.

- Saobraćajne kazne u zemljama Evropske unije nisu za šalu i nisu nimalo male. Na spoljnim granicama EU vi možete da kažete da ne želite da im platite kaznu za prekršaj, ali policija ima pravo da vam oduzme pasoš i da vas tako natera da platite kaznu. Ako se nekako i vratite do Srbije a da niste platili kaznu, nju će vam poslati na kućnu adresu. To obavljaju agencije koje rade za policije zemalja Evropske unije. Te agencije se obavezno ugrade u kaznu, pa može da vam dođe dug na naplatu i po nekoliko hiljada evra. U svakom slučaju, oni vam to neće zaboraviti i naplatiće vam kaznu kada god ponovo krenete u EU - objasnio je Piroški.

Kazne u Evropskoj uniji

* Nekorišćenje sigurnosnog pojasa 25-350 evra
* Telefoniranje u vožnji 35-100 evra
* Prevoz dece van dečjeg sedišta 200-350 evra
* Prekoračenje u naselju do 30 km/h 100 evra
* Preticanje preko pune linije 700-1.500 evra
* Prolazak kroz crveno svetlo 700-1.500 evra

Pročitajte još: