VOZAČI PAMET U GLAVU Evo šta se desi sa motorom ako sipate pogrešno gorivo

Ako usled nepažnje sipate pogrešno gorivo u automobil, sve je u redu. Samo ne pokušavajte da ga vozite.

Iako zvuči neverovatno, procenjuje se da svaka 3-4 minuta neki vozač sipa pogrešno gorivo u rezervoar svog automobila.

Ako vam se to nikada nije desilo, budite zahvalni, ali nemojte ismevati nesrećne vozače kojima se to dogodi.

ANKETA: Da li vam se ikada dogodilo nešto slično?

Ukupan broj glasova: 102

  • Da: 27% (28)
  • Ne, nikada: 73% (74)

Dekoncentracija, umor, stres, ili čak i stara, dobra zaboravnost mogu nas lako uključiti u ovu statistiku na sledećem putovanju i svraćanju na benzinsku pumpu.

Mešanje benzina u dizel motor nije kraj sveta sve dok na vreme shvatite svoju grešku, dakle odmah u pumpi.

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

Neizbežno je suočavanje sa problemima i troškovima, ali najveća šteta se dešava tek kada krenete da vozite automobil. Ako imate malo sreće, možete završiti samo sa nekoliko stotina evra štete.

Najveći broj pogrešnih sipanja, čak oko 95%, dešava se prilikom sipanja benzina u dizel motor. Suprotna greška je ređa zbog toga što su "pištolji" na pumpama za dizel širi od benzinskih.

Najmanje štete imaćete ako brzo shvatite da sipate porešno gorivo, jer je utvrđeno da do pet odsto benzina u dizel gorivu neće ostaviti posledice.

Ako vam nije pun rezervoar, problem možete rešiti dosipanjem dizela tako da odnos bude 95-5% u korist ovog goriva. Ukoliko, pak, to nije moguće uraditi, potrebno je istakanje goriva iz rezervoara.

Paljenje motora je najveća greška koju možete napraviti, jer čak i ako zapravo ne pokrenete motor, davanje kontakta može da pokrene pumpu za gorivo, koja odmah može da usisa benzin.

Gorivo bezobrazno poskupljuje
Gorivo, Foto: Oliver Bunić

U tom slučaju je potrebno isušivanje i ispiranje. Ukoliko ste pokrenuli motor, sledi mnogo gori scenario.

Sastavni deo motora čine skupe pumpe visokog pritiska i injektori sa zajedničkom šinom sa finim tolerancijama.

Te pumpe za gorivo su podmazane samim dizel gorivom, a ako umesto njega prođe benzin, njegove osobine eliminišu efekat podmazivanja. Ne treba puno objašnjavati da će ih benzin veoma brzo potpuno uništiti.

Dalji problemi sa pogonskim gorivom mogu biti uzrokovani korozivnim kvalitetima benzina, koji mogu degradirati zaptivke u dizel sistemu.

Devojci se pokvario automobil Kvar automobila Prokuvao motor
Kvar automobila , Foto: Shutterstock

U najmanju ruku, ceo sistem će morati da se pregleda i proceni za oštećenje, kao i da se isprazni pomoću gasa za čišćenje.

Važno je napomenuti da vožnja automobila na veoma kratkom rastojanju sa pogrešnim gorivom ne znači nužno i oštećenja vitalnih komponeni.

Štaviše, stručnjaci za rešavanje problema prilikom sipanja pogrešnog goriva tvrde da su se mnogi vozači požalili na problem tek kada bi motor stao nakon nekoliko kilometara, bez dugotrajnih štetnih efekata.

Čak i ako se izvučete sa pokretanjem motora ili vožnjom bez oštećenja, šteta i dalje može biti skupa. To je zbog toga što ispuštanje i ispiranje linija za gorivo i motora je mnogo težak proces, mnogo komplikovaniji od ispiranje rezervoara.

Neki od korisnih saveta ukoliko sipate benzin u dizel motor:

- Odmah prestanite da sipate – ako ste sipali samo benzin, neki stručnjaci tvrde da postoji šansa da se izvučete. Sve dok u vašem rezervoaru nema više od 5% benzina u odnosu na dizel.

Ako želite da rizikujete i vozite, često se zaustavljajte i dopunjavajte rezervoar dizelom kako biste što pre smanjili procenat benzina.

- Obavestite radnike na pumpi – oni će preduzeti potrebne korake jer se često susreću sa tom situacijom. Ako žele da pomerite vaš automobil, zamolite ih da vam pomognu da ga odgurate.

Zapamtite – nemojte da dajete ni kontakt ključem, samo ga pomerite dovoljno da možete da otključate volan. Ne palite kontrolnu tablu niti motor!

- Pozovite službu ili specijaliste za rešavanje problema sipanja pogrešnog goriva. Benzinska stanica će verovatno imati kontakt-podatke za odgovarajuću kompaniju ako vaša služba za pomoć ne može da pomogne.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi