Obustavlja se prodaja dizelaša i benzinaca, dat ovaj rok

Ovo je kraći rok od predviđanja britanske vlade, koja je taj potez oročila na 2035. ili 2040. godinu.

Gorivo
Gorivo, Foto: Shutterstock

Svetska ekološka organizacija Grinpis iznela je predlog prema kome bi zabrana prodaje novih automobila sa benzinskim i dizel motorima trebalo da se zasniva na odredbama "Pariskog klimatskog sporazuma".

To, ukratko, znači da bi, evropske države trebalo da obustave prodaju novih dizelaša i benzinaca najkasnije do kraja 2028. godine, da bi ti ciljevi mogli da se ostvare.

Imate li automobil?

Ukupan broj glasova: 150

 • Ne: 19% (28)
 • Da: 81% (122)

Ovo je kraći rok od predviđanja britanske vlade, koja je taj potez oročila na 2035. ili 2040. godinu, pa čak i od nedavne izjave britanskog ministra saobraćaja Granta Šapsa da bi do primene takve mere moglo da dođe najranije 2032. godine.

Takođe, predlog Grinpisa znači i da do 2040. godine evropskim putevima ne bi smelo da se kreće više ni jedno vozilo koje pokreće motor sa unutrašnjim sagorevanjem.

U studiji Grinpisa iznosi se i zaključak da su emisije štetnih izduvnih gasova u Evropi danas veće za čak 28 odsto u odnosu na 1990. godinu.

Ova analiza se osvrnula i na sve popularnije automobile sa hibridnim pogonom, navodeći da je emisija ugljen-dikosida plag-in hibrida čak dva i po puta više od onoga što proizvođači predstavljaju (izmereno je 120g CO2 po pređenom kilometru, u odnosu na laboratorijske testove koji pokazuju 44g/km CO2), odnosno da ta vozila uopšte nisu toliko ekološka kao što ih proizvođači predstavljaju.

Povezane vesti

 • Korisnik: vlada
  20/09/2020 - 15:50
  Malo je i žalosno da oni koji su najviše doprineli propasti sada propagiraju zelenu tehnologiju, malo je licemerno, zar ne? Oni proizvode ta vozila, na žalost mi možemo o novom autu samo sanjati, zato vozimo polovnjake. A znamo svi da je John Ford pre 100 godina još prvi napravio auto na struju, ali Rokfeleri moraju da zaradjuju, a onda će Srbi biti krivi i za ovo, ccccc.
  • Kalesu @vlada
   20/09/2020 - 21:47
   "Rokfelera", koji debelo zarađuju od naftnih derivata, ima i danas, pa ne verujem da će to biti tako brzo. I posle Fordove avanture sa električnim vozilima, bilo je još ideja s alternativnim pogonima, ali se nafta još ne predaje.
 • Korisnik: Pera Detlic
  19/09/2020 - 16:36
  Do tada navozacemo se mi dizelasa ali kad malo bolje razmislim i ne trba mi auto ako bude usluga koje nudi limo servis autorent.Uzivas i bas te briga za sve.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi