KAD SE UPALI "REZERVA", NASTAJE PANIKA Evo koliko kilometara još možete preći sa praznim rezervoarom

Česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva

 

Majstor Automehaničar
Majstor Automehaničar, Foto: Shutterstock

Uključi li se žuta lampica na instrument-ploči koja sugeriše da je vaše vozilo na rezervi, neke će vozače uhvatiti panika, a neki će iskusno voziti do posednje kapi goriva iz rezervoara, što se apsolutno ne preporučuje.

Česta vožnja na minimumu može dovesti do oštećenja pumpe goriva, ali i filtera goriva, u koji mogu ući sitne nečistoće ili talog s dna rezervoara.

Koliko automobil može preći na rezervi? Mnogo je merenja i istraživanja, ali u pravilu, samo vozač može znati koliko mu automobil u proseku troši, a to je najvažniji podatak. Pretpostavlja se da na rezervi ostaje oko 5 litara goriva, ali do tačne količine ćete doći na najjednostavniji način. Kad se uključi rezerva, brzo krenite na benzinsku pumpu i napunite rezervoar do vrha. Oduzmite taj broj od kapaciteta rezervoara goriva prema tvorničkim podacima.

Dobili ste količinu goriva koja vam ostaje u rezervoaru nakon što se uključi lampica. S nekim vozilima preći ćete više od 70 kilometara na rezervi, s drugima manje od 40, a sve zavisi i od stila vožnje, vozite li u gradu ili na autoputu, gde se troši više goriva ili na putu s ograničenjem od 80 kilometara na sat, gde ćete biti najekonomičniji.

 

Povezane vesti

 • Korisnik: filosof
  14/07/2020 - 20:54
  Jeste, kad ne bi bilo "bućkanja" u rezervoaru pri vožnji kroz krivine, penjanje preko ivičnjaka i slično, pa kada je mala količina goriva u rezervoaru, često se aktivira lampica i kad ima 15-ak litara goriva. A posebno kod Opel-a, kod koga ste sigurni koliko imate goriva samo kad natočite bar pola rezervoara, pri svakom naginjanju automobila kazalja se spusti i tako ostaje do sledećeg startovanja motora, osim ako vozite baš dugu relaciju.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi