Automobil, točak, guma
Alo.rs/V.Đ.
Automobil, točak, guma

Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

Temperature su već prikladne za zimske gume, a čekanjem ništa nećete dobiti nego izgubiti. Sada to još možete napraviti u miru i bez čekanja, uvek je bolje kad se posao radi bez vremenskog pritiska, a osim toga, dovoljna je samo jedna loša situacija da letnjim gumama naiđete na klizav kolovoz pa da dođete u nevolju. Samo jedno manje oštećenje može celu računicu baciti u vodu, a o težim posledicama bolje je i ne govoriti – težoj nesreći, većem oštećenju itd.

Menjate li gume na vreme?

 

Mnogi ne znaju da letnja guma slabije prianja već ispod +7 Celzijevih stepeni, a to može biti već sledećih jutara i večeri. Pri niskim temperaturama, drastično se smanjuje prianjanje letnjih guma na podlogu, bitno produžava zaustavni put te znatno lakše dolazi do proklizavanja. Time se otežavaju pokretljivost i upravljivost automobila, a svako skretanje ili kočenje postaju opasni.

Naime, zimska guma bitno je različita i materijalom i geometrijom gaznog sloja. Kod zimske gume gazni sloj izrađen je od mekšeg materijala s većim delom "lepljivog" silikata, koji bitno povećava prianjanje na kolovoz, "hvatanje" na asfalt.

Na klizavoj podlozi automobil na zimskim gumama je "drugi automobil", neusporedivo upravljiviji, sigurniji i svaki sledeći dan do sredine aprila imat će dane s temperaturama nižim od +7 Celzijevih stepeni, a vozač će se suoči s desecima opasnih situacija.

Pročitajte još:

Komentari (1)

Milan

21.10.2020 05:57

Od kada je auta vozili smo i zimi letnjim gumama,pametnom ne smeta,a budalama ni gusenice nisu dovoljne,zakonodavac samo gleda kako da uništi narod.Uzrok nesreća je Bajaga vožnja ,a ne letnje gume.