Automehaničar, polovni automobil
Alo / Ognjen Radošević
Automehaničar, polovni automobil

Alo / Ognjen Radošević

Automehaničar, polovni automobil, Foto: Alo / Ognjen Radošević

Kod nas se često mogu naći oglasi za prodaju polovnih guma, a takav oblik trgovine je i u svetu popularan. U Velikoj Britaniji istražili su trgovce takozvanih delimično polovnih guma i došli su do užasnog zaključka: od 129 individualno pregledanih guma, čak je 75 posto ocenjeno nesigurnima. Udruženje koje je provelo istraživanje "TyreSafe" te je rezultate proglasio tragičnima:

Proveravate li gume redovno?

 

Kako je moguće da su tri četvrtine polovnih guma u prodaji nesigurne? Gume su jedini deo vozila u kontaktu s kolovozom i prodavati takve gume vozačima je isto što i dovoditi njihove živote u opasnost – rekao je Stuart Jackson, predsednik "TyreSafea".

Neki od nas ne mogu sebi da priušte nove gume, ali ako već kupujete polovne, dobro ih proverite. Dubina žleba u većini evropskih zemalja je ograničena na minimalnih 1,6 milimetara, ali već tada su gume mnogo slabijih performansi nego nove s dubinom žleba 8 milimetara.

Kad dubina žleba padne ispod tri milimetra, poželjno je razmišljati o promeni guma. Takođe, ako kupujete polovne gume, dobro proverite imaju li neka vidljiva oštećenja, koja mogu uticati na njihove performanse.

Pročitajte još: