Automobili
EPA
Automobili

EPA

Automobili, Foto: EPA

Nemački proizvođači automobila i njihovi dobavljači ocenili su u februaru svoju trenutnu poslovnu situaciju nešto boljom nego prethodnog meseca, pri čemu se relevantan indeks popeo sa januarskih minus 7,7 poena na minus 2,3 poena u februaru.

Istovremeno, menadžeri u automobilskim kompanijama su primetno optimističnijii u pogledu očekivanja za naredne mesece, prema rezultatima najnovije poslovne ankete instituta IFO.

„Proizvođače automobila trenutno i dalje koči zima, i raduju se dolasku proleća“, navodi Klaus Vohlrabe, IFO-v šef istraživanja, prema saopštenju instituta dostavljenom Tanjugu.

Potražnja za automobilima je bila u februaru prilično usporena, budući da je odgovarajući pokazatelj pao na minus 3,6 poena sa plus 10,6 bodova u januaru. U skladu s tim su se i knjige narudžbina tek neznatno "udebljale".

Međutim, očekivanja za naredne mesece su skočila na plus 37 poena sa januarskih plus 15,1 bodova.

Učesnici ankete takođe očekuju značajno povećanje proizvodnje, pri čemu je taj pokazatelj porastao sa minus 0,5 poena u januaru na plus 35,3 poena prošlog meseca.

„Stanje na međunarodnim tržištima trenutno uliva optimizam akterima u auto industriji“, dodaje Vohlrabe, napominjući da proizvođači motornih vozila računaju da će povećati izvoz, te da je taj pokazatelj u februaru dostigao plus 10,7 poena.

S druge strane, nemačkim automobilskim kompanijama će u predstojećem periodu biti potrebno manje radnika, sudeći po tome da i dalje predviđaju ukidanje radnih mesta, navodi se u saopštenju IFO instituta.

Pročitajte i: