OTVOREN PROZOR ILI KLIMA? Evo u kom slučaju se troši više goriva

Ako ste u dilemi da li je bolje otvoriti prozor ili upaliti klimu u kolima nemojte zaboraviti ni na kvalitet vazduha koji udišete.

Saobraćaj, vozači,
Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

Kada kupujemo automobil "mora obavezno da ima klimu"! Kod nas je skoro nemoguće prodati nov (a tako je i sa polovnim) automobil bez klime. Kod Nemaca, pak, čak 5-7 odsto automobila godišnje se proda bez klime! Sad da li je u pitanju drugačije vremensko podneblje, ili nešto drugo je pitanje na koje samo Nemci mogu da odgovore.

Ipak, svedoci smo da mnogo vozača u gradu pretežno, vozi automobil sa spuštenim prozorskim staklima, iako imaju klimu.
- Nema svrhe na kratkim relacijama, kada uđem u auto koji je stajao na suncu, da palim klimu. Samo potrošim više goriva - objašnjava nam jedan beogradski vozač.

I zaista automobili sa klima uređajima kada su "upaljeni" troše nešto više goriva. Međutim, istraživanja su pokazala da i automobil sa spuštenim staklima, zato što gubi na aerodinamici, povećava otpor vazduha, pa samim tim troši i više goriva.

Nju Delhi, indija, zagađenje, vazduh
Zagađenje, vazduh, Foto: Printscreen Youtube

Dakle, savet je provetrite prvo dobro zagrejan automobil, pa onda uključite klimu. I u gradu, i na kraćim deonicama. Ako vam ovaj savet baš i ne deluje "obavezujuće", obratite pažnju da i automobil sa klimom koja nema polenski filter (skoro svi noviji ga imaju) je prepreka za ulazak alergena (sada je u jeku ambrozija) u kabinu vozila. Naravno, potrebno je da održavate klima uređaj u skladu sa preporukama proizvođača.

Ako vam i polen nije dovoljna preporuka potežemo još jedan adut! Zagađenje. Gde je najzagađeniji vazduh? U gradovima, na prometnim saobraćajnicama, zakrčenim ulicama. U gradskoj gužvi.

U Srbiji godišnje, od zagađenja vazduha izazvanih izduvnim gasovima vozila umre oko 6.000 ljudi. To su podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2019. A najviše udišu upravo oni koji voze iza auspuha. Sa otvorenim prozorima!

Naravno, ni klima tu ne pomaže stopostotno, ali je svakako bolja opcija.
Ipak, prema obavljenim studijama tima istraživača predvođenog "Globalnim centrom za istraživanje čistoće vazduha" iz jednog engleskog univerziteta, izloženost štetnim materijama u vazduhu za oko 80 odsto je manja kada vozač uključi klima uređaj u odnosu na situaciju sa otvorenim prozorima.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi