Parking u Užicu
Rina
Parking u Užicu

Rina

Parking u Užicu, Foto: Rina

Sama procedura, koja nekada traje i do 15 dana, zahteva od kupca i prodavca da efektivno ulože oko 10 sati svog vremena u prikupljanje dokumentacije.

Kada je reč o postupku prilikom kupovine polovnog automobila od vlasnika, pri samoj proceduri najpre se popunjava model kupoprodajnog ugovora čiji obrazac košta 250 dinara. Ugovor se zatim overava kod javnog beležnika i njegova cena je 1.440 dinara, piše sajt Biznis.

U cilju obračuna i plaćanja poreza na prenos apsolutnih prava vrši se prijava kupoprodaje vozila u poreskoj upravi, a zatim PU kroz nekoliko dana sačinjava rešenje na osnovu kog se plaća porez, koji se obračunava na osnovu kataloške vrednosti automobila dostupne na sajtu AMSS.

Nakon uplate poreza u banci ili pošti, potrebno je Poreskoj upravi odneti dokaz o plaćenom porezu za šta se dobija potvrda sa kojom je moguće u filijali MUP prodavca izvršiti odjavu tablica, a zatim i podnošenje zahteva za registraciju i izdavanje novih tablica i saobraćajne dozvole u filijali MUP kupca.

Kako ukazuje NALED, kupovina polovnog automobila sa placeva predstavlja nešto jednostavnije rešenje imajući u vidu da se izbegava problem nadležnosti filijala MUP u različitim jedinicama lokalnih samouprava.

PROČITAJTE JOŠ: