zima, kola, vožnja
shutterstock
zima, kola, vožnja

shutterstock

zima, kola, vožnja, Foto: shutterstock

Usporite
Najbolji savet za vožnju po putevima na kojima ima snega i leda je naravno VOZITI POLAKO. Svako ubrzavanje ili kočenje mora biti postepeno i sto je moguće nežnije kako biste održali kontrolu nad svojim vozilom. Padavine utiču i na vidljivost pa vas naglo kočenje izlaže opasnosti da vozilo iza vas ne ukoči na vreme. Svako naglo ubrzanje vas vodi u efekat "SANKANJA" kada gubite kontrolu i možete sleteti sa kolovoza.

Držite odstojanje
Kada vozite po snegu trudite se da držite bezbedno odstojanje od vozila ispred vas. Po snegu svako kočenje će trajati znatno duže a padavine vam mogu smanjiti vidljivost i stvoriti optičku varku pa će vam vozila ispred vas delovati udaljenija nego što zaista jesu.

kola, vožnja, zima

shutterstock

kola, vožnja, zima, Foto: shutterstock

Proverite farove
Farove i stop svetla proverite pre puta. Redovno menjajte sijalice i uvek u kolima imajte rezervn set. Ukoliko ne umete da promenite sijalicu sami na benziskoj pumpi ce vam sigurno pomoći oko toga za neznatnu naknadu.


Čuvajte se CRNOG LEDA
Termin "crni led" se upotrebljava upravo za poledicu na putu koja je vozačima nevidljiva na prvi pogled jer se led izjednačava sa ostatkom puta. Ako primetite presijavanje asfalta znači da na putu ima leda i morate voziti veoma pažljivo kako vam se ne bi desilo da skliznete sa kolovoza.

Sneg u Hrvatskoj

Facebook printscreen

Sneg , Foto: Facebook printscreen

Pazite na položaj točkova
Ukoliko vam se desi da prilikom nagle promene brzine izgubite kontrolu nad vozilom, najvaznije je ne paničiti. Otpustite kočnicu, volanom ispravite točkove i lagano dodajte gas. Tako ćete povratiti kontrolu nad vozilom.

Pročitajte još: