Jaja, žumance
Profimedia
Jaja, žumance
Ilustracija, Foto: Profimedia

Ljuske od jajeta uspešno uklanjaju mrlje s odeće, hrane vrt, ublažavaju ubode insekata, skidaju zagorelu prljavštinu s posuđa, poliraju vazne, izbeljuju rublje, štite biljke i pospešuju njihov rast...

ISPOLIRAJTE VAZNU

Smesu od zdrobljene ljuske jaja i limunovog soka ulijte u vaznu i ostavite da stoji nekoliko dana uz povremeno mešanje. Limunska kiselina izgrisće masnoću, a zdrobljene ljuske ukloniće prljavštinu. Ptom vaznu jednostavno isperite toplom vodom i ostavite da se sama osuši, piše "Dejli mejl".

DA BELI VEŠ ZABLISTA

Ljuske od jaja su porozne i s lakoćom upijaju mrlje. Za izbeljivanje veša stavite razbijenu ljusku u kesicu od muslina i ubacite u mašinu za veš. Pazite da je dobro zatvorite kako vam se ljuska ne bi prosula po unutrašnjosti mašine. Budući da vruća voda oslobađa prljavštinu s rublja, komadići ljuske privući će je na sebe i sprečiti da rublje ostane sivo.

ZAŠTITA BILJA

Kako vam puževi ne bi uništavali cviće i povrće, posipajte usitnjenu ljusku jajeta oko korenja i blokirajte im put. Puževi ne vole oštre i nepravilne površine pa neće prelaziti preko komadića ljuske.

PROTIV SVRABA OD UBODA

Potopite ljuske u jabkovo sirće na nekoliko dana i "lek" protiv uboda komaraca i ostalih dosadnih insekata je spreman za nanošenje na kožu. Smesu primenjujte direktno na ujed i svrab bi trebalo da mine. Ovaj "losion" možete držati mesec dana u frižderu.

ZA BOLJI PARADAJZ

Stavite šaku zdrobljenih ljusaka u rupu pre sadnje sadnica paradajza. One će u zemlju puštati kalcijum, koji hrani koren paradajza tako da izraste zdrav i rumen plod. Na isti način utiče na paprike, tikve, krastavce i dinje.

ZA KLIJANJE

Prepolovite ljusku od jaja i na svakom kraju probušite rupicu. Polovine napunite kompostom, dodajte malo vode i unutra posejte seme. Biljka će nikunti brže, a onda je presadite.

DA KAFA BUDE UKUSNIJA

Čajnu kašičicu usitnjenih ljusaka dodajte u mlevenu kafu pre nego što je zakuvate. Kalcijumov karbonat iz ljuske neutralizovaće kiselost i kafa će biti ukusnija.

NADOKNADITE KALCIJUM

Pecite ljuske od jaja desetak minuta u rerni na 180 stepeni, zatim pustite da se ohlade pa ih zdrobite dok se komadići ne pretvore u puder. Dobijenu masu možete dodavati svakodnevno u supe ili napitke i tako povećati nivo kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti.