Slanina
Profimedia
Slanina
Slanina, Foto: Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da mesne prerađevine - kao što su slanina, šunka i kobasica, mogu da budu uzrok razvoja raka, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Zaključci podržavaju "preporuke za ograničenje unošenja mesa".

Izveštaj su sačinila 22 stručnjaka iz deset zemalja, navodi AFP.

Britanski servis navodi da se meso obrađuje na način da im se produžava rok trajanja ili ukus, dimljenjem, stvrdnjavanjem, dodavanjem soli ili konzervansa.

POVEZANE VESTI:

Ti dodaci povećavaju rizik od kancera, visoka temperatura termalne obrade, kao što je na roštilju, može takođe da stvori kancerogene hemijske materije, navodi BBC.

U izveštaju Međunarodne agencije za istraživanje kancera (IARC) pri SZO, sa sedištem u Lionu, navodi se da je i crveno meso u celini "verovatno kancerogeno", iako za to postoje ograničeni dokazi.

U crveno meso spada govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, meso koza i konja.

POVEZANE VESTI

Navedeno je da svega 50 grama mesnih prerađevina dnevno - što je manje od dve kriške slanine, povećava rizik razvoja karcinoma debelog creva za 18 odsto.

Međutim, to ne znači da je pojesti sendvić sa slaninom pođednako loše kao i pušenje duvana, navodi BBC.

"Individualno rizik od razvoja kolorektalnog kancera zbog konzumiranja obrađenog mesa ostaje mali, ali se rizik povećava sa količinom pojedenog mesa", rekao je Kurt Strajf iz SZO.

Ipak, SZO smatra da meso može da bude i korisno za zdravlje i da ovi zaključci mogu da pomognu zemljama pri davanju uravnoteženih saveta za ishranu.

"Ova odluka ne znači da treba da prestanete da jedete crveno meso ili prerađevine, ali ako ih mnogo jedete, možda bi trebalo da razmišljate o redukovanju", rekao je profesor Tim Kej (Key) iz britanske agencije za istraživanje kancera, dodajući da ne može naneti štetu ako se s vremena na vreme pojede sendvić sa slaninom, a da zdrava ishrana podrazumeva pre svega umerenost.

Da li ćete prestati da jedete mesne prerađevine?

 

 

 

Komentari (8)

mr burns from simpsons

26.10.2015 15:45

po clanku sudeci, moj slajpik/novcarka/budjelar je mnogo stroziji lekar, on mi je to vec davno zabranio..

slavko

26.10.2015 22:54

@mr burns from simpsons - srbijo jedi svoju hranu i kontrola nek ne spava neka cekira meso a zaustavite meso iz evrope bice OK

сремуш

27.10.2015 07:40

@mr burns from simpsons - проблем је баш у томе што нам европа и наш увознички лоби не дају да једемо домаће.

misho

26.10.2015 16:10

poznajem jednog lekara,vrsnog dijagnostičara i dobrog čoveka.preventivno nije konzumirao masnoću.pretežno je jeo ribu.mlad je čovek.i završio je nedavno na institute za plućne bolesti u sr.kamenici-n.sadu.DIJAGNOZA-----TBC.IZVUCITE POUKU A DOKTORU BRZO OZDRAVLJENJE.ps.setite se samo preporuka SZO u vezi vakcinacije protiv ptičijeg i svinjskog gripa,koje su to belosvetske zablude?petrovački kulen,monoštorska kobasica, zlatiborska pancetta i apatinski riblji paprika su OK.

ogi

26.10.2015 16:39

mesne preradevine radena na starinski nacin su zdravije negon sto se industrijski prave pa prema tome treba razmisliti dali uopste kupovati industrijske kobasice i slaninu koji su puni rzno raznih emulgatora itd

Rile

26.10.2015 19:45

Da li Vi verujete Svetskoj Zdravstvenoj organizacili? Pa oni propagiraju one koji im plate. Tako je bilo svojevremeno za zejtin. Ne valja jesti mast već peći na zejtin. Doskora je bilo ne valja zejtin već mast. Sada su platili da opet mast i slanina ne valja već šta???

dr Pera

26.10.2015 21:24

Razlika između mesnih prerađevina koje su konzervirane i imaju nitrite i nitrate i loši su sa jedne strane, i sa druge strane sušeno meso, slanina i čvarci koji su hranljivi. Razlika je nebo i zemlja. Znači salame i paštete, su stvarno štetni i treba ograničiti njihov unos, a dobro sušeno ili dimljeno meso ne treba zameniti sa sojom.

slavko

26.10.2015 22:51

E damije kiselog kupusa i suve dimljane sllanine u hleba ispo peke nebi rak nikad doso