Sirova govedina Meso
Shutterstock
Sirova govedina Meso
Sirova govedina  Foto: Shutterstock



Aktuelni vremenski uslovi pogoduju razvoju opasnih mikroorganizama koji mogu izazvati alimentarne intoksikacije, odnosno trovanje hranom, kazala je Tanjugu načelnik Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Uprave za veterinu Tamara Bošković.


Ona je napomenula da se ti mikroorganizmi inače nalaze u zemljištu, na našim rukama, kod kućnih ljubimaca i na svim ostalim stvarima.

- Vrlo je važna higijena, pranje ruku posle toaleta, posuđe, radne površine, daske za sečenje moraju biti dobro oprane i vrlo čiste, i vrlo je važno razlikovati rad i manipulaciju sa sirovim mesom i povrćem - istakla je Bošković.

 

Ona je objasnila da daska na kojoj se seče sirovo meso mora dobro da se opere vrućom vodom i deterdžentom, kako bi kasnije tu moglo da se seče i povrće.

- Meso će se peći, pa će se svi eventualni mikroorganizmi koji se nalaze na mesu uništiti, a povrće ćemo jesti sirovo i možemo doći u problem ako ne vodimo računa - upozorila je Bošković.

 

Ona je rekla da sirovu hranu meso i povrće treba držati u razdvojenim posudama u frižideru.

- Sva hrana u letnjim mesecima mora da se drži u frižideru, i savet je da čim se nešto otvori što pre i pojede jer ta temperatura frižidera više nije četiri stepena kako je preporučeno nego se kreće i do 12 stepeni, pa čak i 16 - navela je Bošković.

 

Takođe, skuvanu hranu ne držati duže od dva sata na sobnoj temperaturi, i treba je zaštiti od insekata, glodara i kućnih ljubimaca kako bi sprečili prenošenje neke bolesti, dodala je Bošković.

 

Bošković je kazala da je važno da se hrana kupuje u registrovanim objektima, kod odobrenih prodavaca, i robu koja ima deklaraciju i rok upotrebe.
- Tog roka moramo strogo da se pridržavamo kako bi se sprečilo neko eventualno oboljenje - dodala je Bošković.

 

- Treba izbegavati konzumiranje bilo koje sirove hrane životinjskog porekla - mleko i mlečni proizvodi moraju da budu pasterizovani, a meso dobro pečeno i kuvano, na više od 70 stepeni - precizirala je Bošković.

 

Potrošači treba da budu obazrivi i sa morskim plodovima, dodala je Bošković.

 

Kada je reč o brizi o životinjama tokom vrućina, Bošković je rekla da i za njih treba poštovati uslove kao za ljude - zaštiti ih od direktnog uticaja sunca i držati ih u provetrenim prostorijama, sa dovoljnom cirkulacijom vazduha.

- I malim i velikim životinjama voda treba da bude dostupna u svakom trenutku, a treba ih hraniti u večernjim satima - navela je Bošković.