Alergijska kijavica
shutterstock
Alergijska kijavica

shutterstock

Alergijska kijavica, Foto: shutterstock

Kijavica je kapljična infekcija, što znači da se prenosi vazdušnim putem: virus prelazi u naš organizam dok razgovaramo s bolesnom osobom, ponekad je dovoljno da se nalazimo s njom u istoj maloj prostoriji. Virus dospeva u okolinu prilikom kašljanja, kijanja ili glasnog krika.

Pomaže čaj sa đumbirom 

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite kad osetite prve simptome bolesti. Recimo, da popijete pola čaše vode u koju ste stavili pet kapi joda. Ako su vam se nakvasile noge, čim stignete kući natrljajte tabane votkom i obujte suve čarape. Popijte dve-tri šolje vrućeg čaja sa smesom đumbira i meda. Korisno je da tu smesu napravite čim počne sezona prehlada i gripa. Sprema se na sledeći način: izrendajte pola čaše oljuštenog korena đumbira, a ostatak čaše napunite medom. Dobro promešajte i kad skuvate čaj, sipajte u njega pola čašičice ove mešavine. Posle toga treba da legnete u toplu postelju i potrudite se da zaspite. Kijavica najčešće prolazi do jutra.

Temperaturu ne skidajte pomoću tableta. Umesto njih možete da upotrebite napitak od pola čaše vruće vode i pola čaše vina od crne ribizle. To popijte naiskap. Kroz sat vremena ponovite postupak. Ako je temperatura visoka, pomažu obloge od sirovog krompira: narendajte dva sirova krompira s ljuskom, dodajte kašiku sirćeta i tako dobijenu smesu umotajte u gazu i stavite bolesniku na čelo. Temperatura će da spadne najduže za sat vremena.

Beli luk kao preventiva

Kijavica može da se zaustavi pomoću masaže određenih tačaka na licu. Jagodicama srednjih prstiju pritiskajte nosnu kost, gore-dole, zatim povlačite prste duž obrva, čas povećavajući čas slabeći pritisak, ka slepoočnicama, a onda naniže duž jagodicama i oko očiju. Ponovite nekoliko puta.

Beli luk

Shutterstock

Beli luk, Foto: Shutterstock

Ako vam još polazi za rukom da izbegnete susret s virusom, treba da se pozabavite profilaksom. Pre svega pripremite smesu protiv kijavice. Pomešajte osam izgnječenih češnjeva belog luka sa pola sitno iseckanog limuna sa sve korom, nalijte hladnom vodom koja je prethodno provrela i držite na hladnom tamnom mestu nekoliko dana. Uzimajte jednom dnevno po jednu supenu kašiku pre jela.