Slon
Tanjug/AP
Slon

Tanjug/AP

Slon, Foto: Tanjug/AP

Trudna slonica uginula je u Indiji nakon što je pojela voće u kojem je bila sakrivena eksplozivna naprava, a što je pokrenulo krivičnu istragu zbog sumnje u okrutnost prema životinjama, rekli su zvaničnici.

Incident se dogodio 23. maja u okrugu Palakad u državi Kerala na jugu Indije, u blizini farmi na kojem meštani ponekad bacaju voće "začinjeno" petardama kako bi rasterali životinje koje im jedu useve, prenosi Rojters.

"Znamo samo da je povredu prouzrokovala neka eksplozivna materija", rekao je Sunil Kumar iz Šumarske službe. Počinioci bi, kako je rekao, mogli suočiti sa optužbama za okrutnost prema životinjama za koje su predviđene novčane ili zatvorske kazne.

Indija ima najveću populaciju azijskih slonova na svetu, ali su klasifikovani kao ugrožena vrsta.

Sukobi između ljudi i životinja nisu retkost, jer slonovi često zalutaju u ljudska naselja tražeći hranu. Ovog puta trudna slonica je izašla iz lokalnog nacionalnog parka u potrazi za hranom kada se incident i dogodio, saopštila je Šumarska straža.

Slonica je nakon toga pokušala da nađe spas hlađenjem u potoku, ali kada su lokalci pokušali da je izvuku iz vode da bi je odneli u centar za lečenje, ona se srušila i uginula.