otvarajuća
Shutterstock

Nezbrinutim mačkama u urbanim sredinama kraći je životni vek. Opšti podaci govore da je prosečni životni vek mačaka od 12 do 15 godina, a podaci veterinarske prakse govore da životni vek negovane kućne mačke dostiže do 20 godina.

mačka i vakcina

Shutterstock

 Foto: Shutterstck

 Vakcinacija

Preventivna vakcina protiv najčešćih bolesti od kojih obolevaju mačke važan je preduslov da imate zdravog kućnog ljubimca. Mačići se prvi put vakcinišu sa dva meseca i revakcinišu se nakon mesec dana. Odrasle mačke treba vakcinisati jednom godišnje, i to doživotno, bez obzira na to izlaze li napolje ili su samo u kući. Kada se bolest pojavi, kasno je za vakcinu, a rezultat lečenja, osim što je dugotrajan i skup, često nema ni izvestan ishod. Mačke se vakcinišu protiv tri virusne bolesti: panleukopenije, virusnog rinotraheitisa i kalicivirusa (sve je u jednoj vakcini).

Zaštita od raznih bolesti

Kada bismo sve rezimirali, došli bismo do nekoliko važnih zaključaka zašto je bitno vakcinisati mačke. Pre svega, vakcinacija pomaže zaštiti mačaka od teških virusnih bolesti. Redovnom vakcinacijom obezbeđujemo dugoročnu zaštitu mačaka, a time se produžava i unapređuje kvalitet života ljubimaca. Vakcinisanjem se kontroliše širenje zaraznih bolesti, a kada se vakcinišu protiv besnila, što je zakonska obaveza, onemogućava se prenošenje besnila na ljude.

sterilizacija

Shutterstock

 Foto: Shutterstock

Sterilizacija

Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da sterilišete svoju macu, a najvažniji su: smanjenje mogućnosti prenosa bolesti, sprečavanje neželjenih legla, kao i manje napuštenih mačaka, odnosno bolji zajednički život mačaka i ljudi. Nesterilisane mačke češće obolevaju od tumora reproduktivnih organa, mlečnih žlezda i podložnije su infekcijama mokraćnih puteva. Sterilizacijom mačke (mužjaci se kastriraju) uklanjanju se reproduktivni organi. Može se obaviti čim mačka napuni šest meseci - tada se smatra polno zrelom. U većini slučajeva dešava se da nakon sterilizacije životinja postaje umiljatija i razigranija, privrženija i vernija. Sterilizacijom svoje mačke humano sprečavate neželjena legla i to je jedini ispravan način jer time ujedno doprinosite smanjenju broja napuštenih mačaka.
Bez obzira na to je li vaša mačka u stanu/kući bez mogućnosti izlaska napolje ili u kući s kontrolisanim izlascima, vaša je odgovornost da je čuvate u sigurnim uslovima i da vodite računa o njenom zdravlju i potrebama. Nije dovoljno samo voleti mačku, neophodno je i na adekvatan i odgovoran način i brinuti o njoj.

logo

privatna arhiva