magija, vradžbine
shutterstock
magija, vradžbine

shutterstock

 Foto: shutterstock

Dok se na groblju skupljaju narkomani, lopovi i skitnice, među neželjenim posetiocima su i vračare. Kada pomislimo da su nas paganizam i njegove posledice prošle, verovali ili ne, još uvek se u Srbiji gaji kult vračanja i bajanja. 

Čuvena vlaška magija prenosi se s kolena na koleno, nauka je još nije objasnila uprkos činjenici o nejnom opstanku i verovanju u u nju.

magija, vradžbine

shutterstock

magija, vradžbine, Foto: shutterstock

Većini je poznato, makar onima koji su upoznati sa ovim fenomenom, da vračare obitavaju po grobljima kako bi s mrtvaka čije telo prethodno iskopaju iz grobnice, uzimale stvari ili kosu za potrebe neke od vradžbina.

Isto tako, voda u kojoj su mrtvaka kupali, zlata je vredna vlaškim gatarama, a neki veruju da ritual koji se obavi s ovim sastojkom potpuno može uništiti čoveka.

magija, vradžbine

shutterstock

magija, vradžbine, Foto: shutterstock

Takođe, kada smo kod "sastojaka" za smese koje su neophodne ritualima, u ljubavnim činima koristi se voda u kojoj su kupani tek rođeni mačići. S druge strane, ako se nekome treba naneti šteta, u tu svrhu gatare koriste čak vodu u kojoj su se kuvali tek rođeni miševi, ovog puta izostavićemo menstruaolnu krv jer... previše je.