Sloveni
Shutterstock
Sloveni

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kao i kod mnogih naroda koji su od predaka nasledili određene magijske rituale, tako i u slovenskoj kulturi i dalje egzstiraju moćni obredi.

Magija ima hiljadugodišnju tradiciju, te se nikad neće iskoreniti. Ljudi jednostavno osećaju potrebu da zavire u prošlost, da se zaštite od negativnih energija i zlih duhova, ali i da privuku sreću i izobilje, ostvare želju… Jer, magija nije ništa drugo do usmeravanje energija koje su nevidljive oku, a koje mogu uticati na sudbinu.

Magični predmeti

U slovenskoj magiji postoje predmeti bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti neki ritual. To su prvenstveno one stvari koje su se nekad nalazile u svakom domu: vreteno, ogledalo, češalj, peškir… Naravno, iscrtavali su se po odeći i nekim predmetima određeni ornamenti koji su, u stvari, sadržavali moćne magijske formule. Ti ornamenti takođe su se stvaljali na kuće, štale, a kasnije i na zgrade, gde se i danas mogu videti.

magija, vradžbine

shutterstock

 Foto: Shutterstock

Kolovrat

Jedan od najpoznatijih simbola jeste kolovrat. Indoevropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja za ranoslovenske kulture. Kolovrat simbolizuje beskonačnost i cikličnost istorije i večnog sukoba dobra i zla. Kolovrat je i simbol sunca, koje nam daje toplotu i život. I drugi narodi koristili su svastiku (kolovrat): Rimljani, Germani, Kelti, Indijci, Iranci… I svima je njima ovaj simbol bio svet.

Nažalost, zbog Drugog svetskog rata i Nemačke, svastika (kukasti krst) postaje simbol nacističkih zlodela. Međutim, slovenska verzija (kolovrat) ne potpada pod zakonsku zabranu jer predstavlja važan religijski simbol.

Ipak, i pored ove "zakonske tolerancije", simbol je verovatno zauvek ukaljan zlodelima nacističke Nemačke, pa bi svako ko bi ga poneo oko vrata – verovatno bio optužen da je neonacista, fašista i slično.

Kolovrat, svastika

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Potkovica

Pored moćnog kolovrata, kao magična zaštitina sredstva koristili su se i neki predmeti iz svakodnevne upotrebe. Jedan od njih je i potkovica, vrlo popularan simbol sreće u celom svetu. Međutim, Sloveni su je više koristili kao zaštitiu od uroka, naročito ako se nalazila na neobičnom mestu (umesto na konjskim kopitama). Na primer, kad čovek s urokljivim očima vidi potkovicu iznad ulaznih vrata ili na nekom drugom mestu. Naime, on se tad iznenadi, pa mu se usled tog iznenađenja "rasprši" negativna energija – ne može nikome nauditi.

Potkovica

Profimedia

Foto: Profimedia

Ključ

Veruje se da je ključ moćno magijsko oruđe jer se njime može "zaključati" ili "otključati" sreća. Najviše se koristio u ljubavnoj magiji, kad su žene zaključavale muškarce da ih ne bi varali. Ili, kad su nekom muškarcu, želeći da ga osvoje, "zaključavale srce", kako bi se zaljubio u onu koja mu je nabacila čini. Inače, ključ simboliše materijalno bogatstvo i prosperitet, a takođe može zaključati vrata zla.

Ključ

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Metla

Metla služi za čišćenje smeća, ali i energetskih nečistoća. Veruje se da je u pitanju moćna magična alatka kojom se mogu "počistiti" zli duhovi i vradžbine.

Metle

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Kašika

Kašika, prema verovanju, simboliše prosperitet i bogatstvo. Ali magična može biti samo obajana drvena kašika sa zakrivljenom drškom i ucrtanim simbolima. Inače, to je simbol boginje Mokoš, zaštitnice žena. Veruje se da bolesna osoba treba da uzima lekove iz ove kašike kako bi brzo ozdravila.

Drvena kašika

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Igla

Igle mogu probosti i samog đavola, kako su verovali Stari Sloveni. Zato su ih ubadali u kućni prag i prozorska okna, kako bi zaštitili ukućane. Kad neko iz kuće krene na put, obavezbo mu se u odeću na skrivenom mestu zakači igla da ga štiti od svakog zla.

igla

shutterstock

Foto: Shutterstock

Vreteno

Vreteno se nekad o velikim praznicima koristilo za gatanje. Takođe se upotrebljavalo u magičnim ritualima, najčešće da se ponište neke nabačene čini. Na obajanom vretenu prela se vuna i tkali su se određeni odevni predmeti magijske moći. Obično je bilo reč o srećnim košuljama, onima koje su se oblačile u posebnim prilikama (svadbe, krštenja…) Oblačili su ih muškarci koji su odlazili u rat ili na dalek put, kao i porodilje.

Vreteno

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Peškir

Peškir je i danas popularan u Rusiji kao zaštitno sredstvo. Naravno, to je važilo samo za one koji na sebi imaju izvezene određene šare (poput kolovrata). Ti peškiri koristili su se u vreme velikih praznika, kao i za doček gostiju (na njima su se služili hleb i so)…

Takođe, na svadbama su se takvim peškirom povezivale ruke mladenaca kako bi njihova bračna zajednica zauvek bila zaštićena. Taj čarobni peškir koristio se i za "teranje" bolesti, a i njime se pokrivala beba kad neko nepoznat uđe u kuću, kako bi se zaštitila od uroka.

Peškir

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Zvono

U mnogim kulturama smatra se da zvono tera zle duhove. Ovaj običaj popularan je i u zapadnoj i u istočnoj kulturi. Bilo da je reč o crkvenom zvonu ili nekom običnom klepetalu, ono može rasterati uroke. U tu svrhu koristio se i nakit s mnogo sitnih detalja, kako bi pri hodu zveckao i terao zle sile i uroke. Takođe, ovo zveckanje privlačilo je novac.

Kako vidimo, preci su nam ostavili nasleđe koje ne treba zanemarivati, jer malo sreće i zaštite nije naodmet.

crkva, zvono, molitva, manastir

Profimedia

Foto: Profimedia

Amajlija od kose

Sloveni veruju da duga kosa štiti ljude od loših energija. Zato su pažljivo postupali s kosom kad je reč o pranju, češljanju, šišanju… I ta nega praktikovala se ritualno, samo određenim danima. Od kose se pravila zaštitna amajlija: jedan pramen uvaljao bi se u toplo saće, a od toga bi se potom oblikovala kuglica, koja bi se nosila u džepu.

Kosa žena frizura

Profimedia

Foto: Profimedia