Ruzveltova Beograd
Alo!/Rajko Ristić
Ruzveltova Beograd

Alo!/Rajko Ristić

Beograd, Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ovde je, naime, tokom monitoringa, Gradski zavod za javno zdravlje izmerio buku od 70 decibela tokom dana, odnosno visinu buke koju proizvodi rad usisivača. Kada je reč o stambenim zonama, bučno je u novobeogradskim blokovima, na Čukaričkoj padini, u Medakoviću...

Žarišta zvučnog zagađenja prate se na 35 tačaka u gradu u dva ciklusa godišnje, leti i zimi. I dok se iščekuje novi zakon o buci koji bi napokon trebalo da doprinese umanjenju zvuka i Beograđanima napokon pruži priliku za odmor, nadležnima u Gradskom zavodu za javno zdravlje se tokom poslednjeg merenja "crveni" alarm upalio u blizini prometnih saobraćajnica i ugostiteljskih objekata. Ove godine je ipak, malo mirnije, zbog mera koje su na snazi zbog pandemije.

- Žarišta su u Bulevaru despota Stefana, kao i u Glavnoj ulici u Zemunu i pored gusto grupisanih ugostiteljskih objekata, kod Ušća, Cetinjske ulice - kažu u GZzJZ. - U oba ciklusa merenja u 2020. godini najbučnija tačka bio je Bulevar despota Stefana. Za jednu ovako prometnu saobraćajnicu ovo je očekivan rezultat.

AKUSTIČNE ZONE

U sklopu izrade Zakona o buci, koji bi trebalo uskoro da se nađe na javnoj raspravi, do kraja godine, kako je ranije najavljeno, trebalo bi da budu određene akustične zone, kako bi se tačno znalo koji nivo buke je dozvoljen u njoj.

- Nije zahvalno proglasiti svaku ulicu u kojoj se nalazi škola za školsku zonu jer je kontrast veliki - pojašnjavaju u Gradskom zavodu. - Na primer, Osma gimnazija se nalazi u parku Šumice, dok je Četrnaesta gimnazija odmah pored Bulevara kralja Aleksandra u centru Vračara. Donošenjem novog zakona ovaj problem će takođe, biti rešen odnosno, do kraja definisan.

Kada je reč o stambenim zonama, tokom dana čak šest mernih mesta bilo je izvan granica, u večernjem režimu bučno je bilo na pet mesta, a u noćnom na sedam. Konstantna buka u zoni prometnih saobraćajnica izmerena je na pet lokacija.

- Preko dana i tokom noći dozvoljena vrednost prekoračena je u ulicama Jurija Gagarina i Pohorskoj na Novom Beogradu, Zahumskoj na Zvezdari, Stevana Filipovića na Čukarici, Ugrinovačkoj u Zemunu i Dula Karaklajića u Lazarevcu, dok je u večernjim terminima osim ovih, prekoračenje registrovano i u Ulici Perside Milenković na Savskom vencu - navode u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine. - Što se tiče stambenih zona, najugroženiji delovi su novobeogradski blokovi, Medaković 3 i Čukarička padina.

Kako je planirano, Grad će biti podeljen u šest akustičnih zona. Prva će biti zona za odmor i relaksaciju gde buka neće smeti da prelazi granicu od 50 decibela danju, a 40 noću. U drugu zonu spadaju turistička područja, kampovi i školske zone, gde će do noći buka smeti da se "penje" do 45, a noću do 50 decibela.

Poređenja radi, zvuk od 40 decibela proizvodi frižider, šivaća mašina, dok gradski saobraćaj proizvodi buku od oko 80 decibela. Rok koncert bruji 115 decibela, a grom udara u 120 decibela.