Zagađenje
Alo!/ Masanori Jošida
Zagađenje

Alo!/ Masanori Jošida

Zagađenje, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Vesić je u gostovanju u Beogradskoj hronici RTS rekao da će za sprovođenje petogodišnjeg plana za smanjenje aero-zagađenja biti potrebno 6,5 milijardi evra, a da će Gradu Beogradu pomoći država i privatni partneri.

Prema njegovim rečima, konkretne mere su podeljene u sedam oblasti: saobraćaj, energetska efikasnost, set mera za zeleniji Beograd, koncentrisanje industrije u privrednim zonama, komunalna higijena i obaveštavanje građana i pojačani monitoring.

Kada je reč o saobraćaju, Vesić kaže da Beograd neće više kupiti nijedno dizel-vozilo, već samo vozila na komprimovani prirodni gas, hibridna i električna vozila.

"U Beogradu imamo 740.000 vozila, 540.000 automobila, što je 90.000 automobila više nego pre šest godina. Na ulicama je 657 autobusa, 129 tramvaja, 80 trolejbusa i pet elektro-autobusa", naveo je Vesić.

On je rekao da su prošle godine kupljena 244 autobusa sa "evro 6" motorima, čime su zamenjena vozila sa "evro 3" i "evro 2" motorima i dodao da je doneta odluka da Beograd u narednih godinu dana kupi 200 autobusa na prirodni gas, a od 2021. do 2025. po 80 autobusa godišnje.

Nju Delhi, indija, zagađenje, vazduh

Printscreen Youtube

Nju Delhi, indija, zagađenje, vazduh, Foto: Printscreen Youtube

"To znači da ćemo za pet godina imati 520 autobusa na gas, a za sedam godina neće biti autobusa na dizel, što će značajno doprineti smanjenju zagađenja", rekao je Vesić i napomenuo da cu biti izdvojeno 34 miliona evra kako bi gradska preduzeća kupila nova vozila na gas.

On je najavio da će se, gde god je moguće, graditi toplovodni i gasni sistem i podsticati prelazak na ovakav sistem grejanja.

Naveo je da u odžačarskom sistemu u Beogradu ima 300.000 kotlarnica, a da će Grad uložiti 35 miliona evra za gašenje kotlarnica u javnim preduzećima.

"Smanjiće se participacija i otplaćivaće se na više godina, a sa Vladom ćemo dogovoriti subvencije da bi građani mogli bez naknade da se priključe na gasnu ili toplovodnu mrežu", rekao je zamenik gradonačelnika.

Najavio je i da će biti izgrađeno 306 kilometara toplovodne mreže i 250 kilometara gasne mreže.

Istakao je i da će izgradnjom toplovoda Obrenovac-Beograd, sva topla vode iz TENT-a ići u grejanje umesto da se prosipa u Savu.

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj

Alo!/Masanori Jošida

Beograd, centar beograda, ulice, saobraćaj, Foto: Alo!/Masanori Jošida

Dodao je da će se korišćenjem tople vode uštedeti 40 miliona evra na kupovinu gasa, a da će se za grejanje koristiti i gas sa Vinče.

Vesić je rekao i da će se stimulisati izgradnja energetski efikasnih zgrada i zgrada sa zelenim krovovima.

Prema njegovim rečima, predviđeno je i da se od naredne godine uvedu olakšice u obračunu poreza za vlasnike zrada i kuća koje imaju zelene krovove.

Rekao je i da će biti zasađeno milion stabala, za šta još nema mesta, ali je dodao da ima mesta za nekoliko stotina hiljada.

"Krećemo sa sadanjom, sadimo 17 stabala u Karađorđevoj, što je prvi put da će ova ulica imati drvored", naveo je Vesić i istakao da će se zasaditi i 50 kilometara zelenih zidova, poput onih u Bulevaru Mihajla Pupina.

Najavio je izgradnju sto kilometara biciklističkih staza, kao i parkinga za bicikle.

Goran Vesić

Alo / V. Marković

Goran Vesić, Foto: Alo / V. Marković

Vesić je rekao i da će se bolje prati ulice - Beograd trenutno ima 50 kamiona za pranje, a nabaviće još šesnaest.

Kada je reč o monitoringu i obaveštavanju gradana, Vesić najavljuje uvođenje 25 novih mernih stanica i postavljanje merača na 245 lokacija u okviru projekta ''pametan grad''.

Na taj način će, kaže, građani preko aplikacije znati gde je kakvo zagađenje i biće omogućena brža reakcija nadležnih.

Vesić je istakao da će stanice sa nacionalnom frekvencijom prenositi zvanične podatke i prognoze zagađenja, da bi građani bili više uključeni.