Goran Vesić
Facebook:Goran vesić
Goran Vesić

Facebook:Goran vesić

 Foto:Goran vesić

Sastao sam se jutros sa novoimenovanim ambasadorom Izraela Jalom Vilanom.

Poželeo sam dobrodošlicu ambasadoru Vilanu u Beograd i rekao mu da je među prijateljima. Kazao sam mu da je izraelski ambasador u Beogradu više od diplomate i da je predstavnik naših prijatelja. Poklonio sam mu englesko izdanje svoje Knjige o Beogradu u kojoj se nalazi nekoliko priča o beogradskim Jevrejima koji su stvarali istoriju našeg grada.

Konstatovali smo da je zajednički interes oba naroda da se Staro Sajmište pretvori u memorijalni centar.

Prošla Skupština usvojila je Zakon o Starom Sajmištu. Nova Vlada će napraviti plan za sprovođenje Zakona. Odmah krećemo u rešavanje imovine, a potom sledi raspisivanje međunarodnog konkursa za idejno rešenje memorijalnog centra.

Složili smo se da je Memorijalni kompleks Staro sajmište osim čuvanja uspomene na srpske i jevrejske žrtve Sajmišta treba da ima i obrazovnu funkciju odnosno da postane mesto na kome će mlade generacije sa čitavog Balkana učiti o užasima holokausta. Tokom svoje posete Jad Vašemu, memorijalnoj ustanovi za žrtve i heroje holokausta u Jerusalimu, postigao sam dogovor da ova ustanova bude partner ustanovi Staro sajmište u pripremi obrazovne komponente budućeg Memorijalnog kompleksa.