Uranak Prvi maj Ada Ciganlija
Alo!/Nenad Vujanović
Uranak Prvi maj Ada Ciganlija

Alo!/Nenad Vujanović

Uranak Prvi maj Ada Ciganlija, Foto: Alo!/Nenad Vujanović

Nažalost, već godinama unazad, posle 1. maja ponavlja se ista slika – iza izletnika ostaju staklene i plastične flaše, čaše, kese, ostaci hrane, pikavci, limenke i ostalo smeće.

U nadležnosti JKP „Gradska čistoća“ nije čišćenje šuma, parkova i drugih zelenih površina, ali jeste odnošenje smeća iz kontejnera, pa će to preduzeće za potrebe prvomajskog uranka postaviti i dodatne sudove za odlaganje otpada na gradska izletišta i pojačaće dinamiku njihovog pražnjenja. Pored klasičnih kontejnera i zelenih kanti za komunalni otpad „Čistoća“ će postaviti i plave kante za odlaganje reciklabilnog otpada, pa iz tog preduzeća apeluju na izletnike da tokom boravka u prirodi ne zaborave i jedan od načina kako da tu prirodu i sačuvamo.

Da bi svi sugrađani i gosti Beograda mogli da uživaju u praznicima na otvorenom, potrebno je samo malo truda da se otpad sakupi u kese i odnese do najbliže korpe ili kontejera, kojih ima na svim izletištima, a ne da ostane razbacan na zelenim površinama.

Samo odgovornim ponašanjem prema otpadu Košutnjak, Ada Ciganlija, Topčider, Avala, Zvezdarska šuma i ostali parkovi i izletišta neće postati „divlje“ deponije. Takođe, raspaljivanje roštilja na mestima koja za to nisu predviđena i neugašena vatra predstavljaju veliku opasnost, jer mogu da izazovu požare i da ugroze prirodu i ljudske živote.