Spomenik zahvalnosti Francuskoj Kalemegdan
Zoran Ilić
Spomenik zahvalnosti Francuskoj Kalemegdan

Zoran Ilić

Spomenik zahvalnosti Francuskoj Kalemegdan, Foto: Zoran Ilić

U planu javnih nabavki za 2021, Zavod za zaštitu spomenika grada Beograda ima konzervaciju, restauraciju i prezentaciju autentičnih bareljefa sa postolja čuvenog monumenta koji se nalazi na samom ulazu u Kalemegdan.

Tokom kompletne rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj 2018. godine, obnovljena je skulptura "Francuskinja", ali su stari Meštrovićevi bareljefi "Sorbona" i "Ratnici", zbog velikih oštećenja nastalih tokom 88 godina, zamenjeni novim.

Novac

Ukoliko Zavod za zaštitu kulture spomenika grada Beograda dobije sredstva na konkursu Ministarstva kulture i informisanja, pristupiće se daljim zakonskim procedurama. Procenjena vrednost za radove na obnovi originalnih bareljefa je 2,5 miliona dinara.

Katastrofalnom stanju originala doprineli su vremenske prilike, atmosferske padavine, ali i decenije neodržavanja spomenika. Pre obnove, bočni reljefi na postamentu bili su izbledeli i oštećeni do neprepoznatljivosti.

Replike, rađene po strogim i preciznim merama originalnih bareljefa, uradio je vajar Goran Čpajak, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti, sa svojim timom. Za razliku od starih, koji su bili od pet elemenata i na poroznom bračkom kamenu, novi su urađeni u komadu i mermeru. Kamen je dopremljen sa severa Italije, iz mesta Karara.

Spomenik zahvalnosti Francuskoj postavljen je 11. novembra 1930. godine u znak prijateljstva, uzajamne pomoći i saradnje Srbije i Francuske u Prvom svetskom ratu.

Bronzana skulptura predstavlja ženu koja drži mač, što simbolizuje Francusku koja juriša u pomoć Srbiji. Sa istočne strane je bareljef "Sorbona" - žena koja sedi i utelovljuje prosvetnu pomoć srpskoj omladini u toku i posle rata, dok su "Ratnici" isklesani sa druge strane.