novac
Foto: Alo/Аlo!/M.Š.

Dozvoljeni minus po tekućem računu može biti od koristi kada, na primer, kasni isplata zarade a postoje troškovi koji se moraju odmah platiti. Ipak, koristite ga samo kada je to zaista neophodno i nikada ga nemojte koristiti kao dugoročni vid kreditiranja jer se kamata na korišćeni dozvoljeni minus obračunava na dnevnom nivou pa vam je u interesu da ga što kraće koristite.

Takođe, vrlo je važno da nikada ne koristite maksimalno odobreni iznos dozvoljenog minusa i da pazite da vam se ne dogodi da pri mesečnom obračunu kamate nemate dovoljno sredstava da bar delimično pokrijete iskorišćeni minus.

U tom slučaju ulazite u takozvani "nedozvoljeni minus" koji sa sobom vuče efektivne kamatne stope i preko 100 procenata na godišnjem nivou, a rizikujete i da vam banka nakon toga ne obnoviti pravo na dozvoljeni minus.

A šta ako...

Jedna od najvećih opasnosti kod korišćenja dozvoljenog prekoračenja je konstantno korišćenje minusa čime plaćate visoku kamatu i nalazite se u opasnosti da uđete u zonu nedozvoljenog minusa. Zato, ukoliko nemate mogućnost da izmirite obaveze po dozvoljenom minusu razmislite o uzimanju kredita za refinansiranje. Kamate kod ovakvih kredita su drastično niže i ponekad mogu predstavljati najmanje loše rešenje za izlaz iz nepovoljne situacije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading