POTRESI NA TRŽIŠTU NOVCA Rast dolara mnoge dovodi u dilemu u kojoj valuti da štede - stručnjak otkriva najsigurniju opciju
Foto: Shutterstock

 

Taman kada smo pomislili da turbulencije na svetskom ekonomskom planu prouzrokovane pandemijom kovida19 popuštaju, inflacija nas je demantovala, koja je u najvećoj meri posledica sukoba u Ukrajini koji je doveo do rasta cena energenata, hrane i poremećaja u lancima snabdevanja.

Evro u avgustu bio na 20-godišnjem minimumu

Ove privredne turbulencije su neminovno zahvatile i unele pometnju i na globalna valutna tržišta.

Svedoci smo poslednjih meseci velikih nestabilnosti kada je o vrednosti svetskih moneta reč. Evro slabi, te je avgustu pao na dvadesetogodišnji minimum, a američki dolar je u proteklom periodu jači nego ikada.

Velikim investicionionim bankarima su ove promene donele masne zarade na kursnim razlikama, dok je običan čovek s pravom zabrinut i pita se šta mu je činiti u ova nepredvidiva finansijska vremena sa štednjom u banci. Ostaviti štedne uloge u domaćoj i evropskoj valuti, ili je pak prebaciti u dolare?

Poverenje građana u domaće banke nije dovedeno u pitanje 

Iz Narodne banke Srbije kažu da uprkos svetskim geopolitičkim dešavanjima poverenje građana u stabilnost i sigurnost domaćih banaka, kao ni u štednju u njima nisu dovedeni u pitanje. Prema podacima ove finansijske institucije, građani u bankama čuvaju 14,3 milijarde evra, a od početka godine je štednja stanovništva uvećana za 650,5 miliona evra u odnosu na kraj prošle godine. Najveći deo štednje, čak 94,7 procenata je u stranoj valuti, dok je svega 5,3 odsto u dinarima. U okviru devizne štednje, najveći deo od oko 89 procenata ili 12 milijardi evra odnosi se na štednju u evrima.

Najviše je građana koji u bankama imaju tzv. ''sitne'' štedne uloge. Takvih je više od 5,1 miliona, uloga u visini od 500 evra, a na oko 4,7 miliona naloga stanovništvo štedi u iznosima manjim 10.000 evra.

Konverzije velikih iznosa štednih uloga iz evra u dolare ili neku drugu monetu je rizičan posao i takvu vrstu finansijkog rizika treba prepustiti prekaljenim i velikim finansijskim znalcima.

''Jedi voće s podneblja koje ti je blisko''

Generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić za Alo objašnjava da to ne treba činiti i da se građani vode onom narodnom ''jedi voće s podneblja koje ti je blisko'' i da se isto može primeniti i na novac.

''Naša zemlja trguje sa Evropskom unijom, 60 do 70 odsto domaćeg izvoza je orijentisano ka tom tržištu. Dolar je čas gore'', kaže on i naglašava, da je i sam pre neki dan na konverziji evra u dolare izgubio 130 evra.

''Ranije je to bilo u kontra smeru. U našim bankama nema štednje indeksirane u američkim dolarima. One plaćaju evre ili dinare, a to je sve povezano sa time kome uplaćujete novac. Ja se ne bih igrao sa dolarima. Verovatno bi se to isplatilo za neke transakcije od par stotina miliona dolara, što je u domenu investicionog bankarstva.

 

DOLAR JAČA NA BERZAMA Bez obzira na današnje slabljenje, jedna valuta beleži drugi uzastopni nedeljni rast

Štedite u evrima ili u dinarima

Vladimir Vasić se slaže sa konstatacijom da evro ne bi trebalo u narednom periodu da dodatno devalvira u odnosu na američku valutu, imajući u vidu oštru monetarnu politiku koju sprovodi Evropska centralna banka u odbrani evropske monete i savetuje građane da svoje štedne uloge čuvaju u evrima i dinarima. Da ih ne konvertuju u dolare.

''Ja to ne bih savetovao građanima da rade, već bih tu vrstu finansijskih špekulacijama prepustio veštim i iskusnim investicionim bankarima. Za nas koji čuvamo ono malo s mukom stečene ušteđevine za ne daj bože ili štedimo zarad kupovine stana to nikada ne bih savetovao da rade jer bi to bilo ravno kockanju'', zaključio je Vladimir Vasić.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
niko

31.10.2022 15:14

štedio ili ne štedio ništa nećemo ponijeti u vječnost