PUTIN IZVRŠIO NAFTNI UDAR Tektonski poremećaji u globalnoj ekonomiji
Foto: Shutterstock

Kako prenosi magazin Nacionalnog naftnog komiteta Srbije u istraživačkoj noti poslatoj klijentima, smatraju da će u drugoj polovini godine biti raspon od 90-100 dolara po barelu. Što je manje u odnosu na prethodnu procenu za raspon od 100-110 dolara.

Sasvim je sigurno da če globalna potražnja dostići rekorde usled ograničene ponude. Hardi Rasel , izvršni direktor najvećeg svetskog nezavisnog trgovca naftom, grupe Vitol, prognozira da če globalna potražnja porasti za 2,2 miliona barela dnevno u 2023. u odnosnu na 2022. godinu.

Sve te okolnosti udružene sa dekarbonizacijom i sankcijama mogu dodatno uticati na skok cena iako JP Morgan ne očekuje da će cene dostići 100 dolara osim ako ponovo veliki geopolitički događaji ne uzdrmaju tržišta.

U isto vreme, globalna potražnja za naftom sada je uvećana na 1,9 miliona barela dnevno umesto 1,4 miliona barela dnevno, zbog ponovnog otvaranja Kine, povećane potražnje u avionskom saobraćaju i poboljšanih prognoza rasta bruto domaćeg proizvoda u 2023 godini.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading