PROPAST BANAKA NIJE ZAVRŠENA Čuveni investitor o previranjima na finansijskom tržištu, otkrio i šta će biti sa štedišama
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

- Banke propadaju. Ali štediše neće biti pogođene, siguran je Bafet.

Kolaps Banke Silicijumske doline i "Signačer Benk" prošlog meseca — drugog i trećeg najvećeg bankrota banaka u istoriji SAD-a — podstakao je vanrednu akciju spašavanja od strane regulatora, koji su garantovali za sve depozite u propalim zajmodavcima i omogućili dodatno finansiranje za posrnule banke.

Kako ga zovu “Čudo od Omahe”, kazao je da su neke od “glupih” stvari koje banke povremeno rade postale otkrivene tokom nedavnog perioda, uključujući neusklađenu imovinu i obaveze, kao i upitno računovodstvo.

- Bankari su bili u iskušenju da to rade oduvek. Računovodstvene procedure su navele određene bankare da urade neke stvari koje su malo pomogle njihovoj sadašnjoj zaradi i izazvalo ponavljajuće iskušenje da ipak dobije malo veći raspon u evidenciji, malo više od zarade - naveo je Bafet.

On je kazao da će neki bankari nastaviti s takvim ponašanjem i da će to staviti deoničare u opasnost.

Ali, 92-godišnji investitor je rekao da je postojao nepotreban strah i panika da će štediše izgubiti svoj novac, kada je sistem postavljen da štiti depozite cele zemlje.

- Troškove FDIC-a snose banke. Banke federalnu vladu nikada nisu koštale ni centa. Javnost to ne razumije, rekao je Bafet. - Niko neće izgubiti novac na depozitu u američkoj banci. To se neće dogoditi… ne morate glupu odluku menadžera pretvarati u paniku svih građanina Sjedinjenih Država, zbog nečega zbog čega ne treba paničiti.

Naglasio je da je ključno da banke zadrže poverenje javnosti i da to poverenje mogu izgubiti za nekoliko sekundi, što se pokazalo nedavno.

Bafet je u prošlosti bio “beli vitez” za posrnule banke. Pomogao je Goldman Saksu sa infuzijom u gotovini od 5 milijardi dolara nakon propasti "Leman Bradersa" 2008. godine. Bafet je 2011. ubrizgao 5 milijardi dolara u tada posrnulu Benk of Amerika, pokazujući da ipak veruje u američki bankarski sistem, piše CNBC.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading