dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prošle godine ova voćka imala je rekordnu cenu, koja je ove sezone manja, ali ipak vlasnici zasada se ne žale.

- Cena u zavisnosti od sorte, kreće se od 120 do 130 dinara za jedan kilogram u otkupu. Dve sorte su u opticaju, to su lohnes koja je konzumna i čačanka i mahom idu u zamrznutom stanju u izvoz jer je za takvim proizvodom velika potražnja, kaže za RINU Jovica Kovačević iz Arilja.

U poslednjih par godina doživela je svoju ekspanziju nakon što je rod u Americi i Meksiku, koji važe za lidere u proizvodnji kupina, podbacio zbog velikih suša.

- Vremenski uslovi ove sezone išli su na ruku proizvodjačima koji imaju usitnjene parcele. Prinos je dobar, kao i kvalitet plodova. Ono što je prednost kupine, svakako je što je manje zahtevna za održavanje u odnosu na malinu. Ali, naravno i oko nje ima obaveza u zavisnosti od vremenskih prilika, ističe Kovačević.

Zbog načina njenog sazrevanja, berba kupina se izvodi u više navrata. Ukupno vreme sazrevanja i berbe plodova kupina traje između 30 i 40 dana.

Za razliku od maline, berba kupine daleko je lakša. Dnevno može da se nabere mnogo više, a domaćini berače plaćaju mahom po kilogramu.

Osim za konzumiranje, srpska kupina koristi se u inostranstvu i kao podloga za pravljenje osnovnih farbi, za farbanje oružja, oruđa i metala stoga je potražnja izuzteno velika.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading