Kineska ekonomija
Foto: Alo/Shutterstock

To znači velike probleme za bankarsku industriju u senci u vrednosti od skoro tri biliona dolara, piše CNN.

Kineska domaćinstva manje troše, fabrička proizvodnja opada, a preduzeća ulažu sporije nego prošle godine. Nezaposlenost mladih je toliko skočila da je Peking odlučio da prestane da objavljuje podatke. Istovremeno, tržište nekretnina našlo se u krizi zbog pada cena stanova, a neki veliki preduzetnici nisu izmirivali svoje obaveze.

Šta se dešava?

 Zajmodavci, uključujući nebankarska sredstva, posluju van formalnog bankarskog sistema. Oni su samo blago regulisani i izuzetno su važan deo finansijskog sektora u Kini. Ove institucije olakšavaju kretanje sredstava od investitora u infrastrukturu, imovinu i druge oblasti privrede.

Kineske banke koje podržava vlada dugo su održavale niske kamatne stope na bankarske depozite, omogućavajući fondovima - koji često plaćaju stope između 6% i 8% - da namame investitore obećanjem većeg prinosa.

Neki fondovi već propadaju, drugi plešu na ivici bankrota

Godinama su uživali reputaciju sigurnih investicija, sa sada diskreditovanim pojmom da su zaštićeni od gubitka kapitala.

Ali sada su kineski ekonomski problemi doveli do kolapsa nekih fondova i opteretili druge rizikom od ogromnih finansijskih gubitaka, ostavljajući milijarde dolara na milost i nemilost ekonomiji koja se usporava.

Sve veći rizik podstakao je strahove da se preti veća finansijska kriza. Nedavna dešavanja nisu bila ohrabrujuća: neki fondovi već propadaju. Drugi plešu na ivici bankrota.

Zhongrong, jedan od najvećih fondova u zemlji, koji je upravljao imovinom od oko 87 milijardi dolara za korporativne klijente i bogate pojedince na kraju 2022. godine, nije isplatio svoje klijente u avgustu.

Stručnjaci su zabrinuti da bi pad ovih sredstava potencijalno mogao izazvati domino efekat koji bi se proširio širom globalne ekonomije. To je zato što takozvane banke u senci nisu samo problem u Kini.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading