Beograd
Foto: Shutterstock

Izmene Zakona o stanovanju i uvođenje obaveze za profesionalne upravnike da dostavljaju podatke o rentiranim stanovima mogao bi da bude jedno od rešenja. Sa druge strane, kako je nedavno pisao RTS, u poreskoj upravi se razmatra uvođenje elektronskog registra.

Kako će se ovo uređivanje plaćanja poreza oslikati na kirijama?

- Problem je što se u zemlji Srbiji na žalost sve prebaci na podstanare, i plašim se da će tako biti i u ovom slučaju. Ja sam izneo predlog koji bi mogao biti zanimljiv, da država da 2 godine grejs period, i da niko ne plaća porez, što se tiče vlasnika stanova. Da se u tom periodu svi podstanarski ugovori overe, soleminizuju kod javnog beležnika, da se sve rangira kroz katastar i posle toga da se porez smanji na 10 odsto. Jer je bolje da se da manji porez i masovna naplata, nego ovako mi imamo 130.000 podstanara i 2.000 zakupaca, to nema smisla i tu i država gubi, kaže Milić Đoković za "Blic Biznis".

Ail on i upozorava da treba razlikovati one koji izdaju samo jedan stan i njima odrediti minimalan porez, od onih koji imaju 3, 5 i 10 stanova za izdavanje i kojima je to biznis, njima treba naplatiti kao da su firma.

- -Ukoliko stanodavci prebace taj porez na podstanara, time se ne postiže ništa, samo se podstiče sivo tržište, upozorava on.

U Srbiji nizak poreski moral

Cene rentiranje stanova, zakupcima, visoke su. Onima koji kupuju stanove da bi ih rentirali to je, kažu ekonomisti, odličan način da zarade. Upravo oni i dižu cene. Na ruku im ide i to što su inspekcijske kontrole retke.

- U Srbiji postoji nizak poreski moral. Ako prijavite, potpišete ugovor i registrujete, morate da plaćate porez na prihod, koji iznosi 20 odsto na prihod od davanja nepokretnosti u zakup. I dalje je zato u polusivivoj zoni i ne znamo koliko ima ukupno nekretnina koje se izdaju", objašnjava ekonomista Mihailo Gajić iz LIBEK-a, piše RTS.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading