ZNATE LI ŠTA JE PRAVILO 50:30:20? Žena smislila lak način kako da uštedi svoj novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zapisujete svoje troškove i prihode

Da biste započeli, počnite da zapisujete svoje troškove i prihode. Saznajte šta vam donosi najviše novca na mesečnom nivou. Uradite jednomesečno testiranje i od prvog dana po prijemu plate evidentirajte troškove od najmanjih do najvećih, poput stanarine i računa.

Samo zapisivanje troškova mnogima je odlična osnova za uštedu, jer će vas ova tehnika naučiti da je moguće uštedeti, ali i imati sve što vam je potrebno, međutim, važna je i dobra organizacija.

Akcije

Iskoristite akcije i ne kupujte ono što vam ne treba, već kupite ono što vam je zaista potrebno uz popust. Čak iu supermarketima uvek postoje neke promocije, bilo da su to mesečne, nedeljne ili dnevne. Jednostavno, ne plaćajte punu cenu ako ne morate.

Spisak

Pre kupovine napravite spisak i držite ga se – Mnoga domaćinstva praktikuju odlazak u mesečnu kupovinu, a onda se, osim onoga što je već na spisku, u korpi često nalaze razne sitnice koje se ne koriste. Ali, svi smo svesni da često ne možemo da odolimo kada vidimo sniženu cenu nekog proizvoda na aukciji. Zato, pre nego što stavite određeni proizvod u korpu, zapitajte se da li vam je zaista potreban.

Mesečni plan

Napravite mesečni plan budžeta i držite ga se. Nemojte ga prekoračiti, a ako ste potrošili više novca na neki predmet, pokušajte da uštedite na nečem drugom. Osim toga, čim dobijete platu, izdvojite određenu sumu i zamislite da taj novac ne postoji.

Komunalne usluge

Uštedite na komunalnim uslugama – Iako se možda ne čini da ćete ništa uštedeti, uz malo dodatne pažnje možete smanjiti svoje komunalne usluge. Tako, na primer, ugasite svetla, preko noći ugasite nepotrebne aparate, isključite vodu, uključite veš mašinu uveče, kada je struja jeftinija, itd.

Godišnji odmor

Bez obzira da li je letovanje ili zimovanje, i tu potražite način da nešto uštedite. Na primer, možete da rezervišete putovanje ranije, da uzmete polupansion ili apartman po "first minute" ponudama, ili da odete na odmor u periodu kada su ponude niže.

Kasica-prasica

Nabavite kasicu-prasicu. Možda vam se čini da na ovaj način nećete moći mnogo da uštedite, ali bićete iznenađeni koliko novca zapravo možete da uštedite. Često praznite kusur iz novčanika i prebacite ga u kasicu prasicu. Isto tako, kada nešto ne kupite ili kupite jeftinije od očekivanog, razliku stavite u kasicu.

Pravilo 50:30:20 

Finansijski savetnik Kana Kembel je smislila kako da uz pomoć jednostavnog trika da njena plata duže traje i čak uštedi veliku sumu novca za godinu dana, a pravilo koje je sledila je jednostavno – 50: 30:20. Dakle, 50 odsto vaše plate treba da pokrije račune za stanovanje, kiriju, hranu i prevoz. Dalje, 30 odsto plate trebalo bi da predstavlja druge troškove, kao što su odeća, obuća, izlasci, odlazak u teretanu i odlazak u restoran. I na kraju, treba ostaviti 20 odsto plate „po strani” i to je vaša ušteda.

Pravilo 50:30:20 

Odredite ove dane za sebe i ne brinite, nećete ostati gladni, žedni ili propustiti veliki događaj. Sigurno imate dovoljno hrane u frižideru i umesto da odete na piće u kafić, pozovite prijatelje. Tokom tih dana trebalo bi da naučite da novac ne vlada vama, vi njime vladate, prenose bosanski mediji.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading