NARODNA BANKA SRBIJE IZDALA VAŽNO SAOPŠTENJE Razgovori sa misijom MMF završeni
Foto: privatna arhiva

Razgovori su vođeni u okviru drugog razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa, u sklopu stendbaj aranžmana koji je zaključen u decembru 2022. godine.

Tokom dvonedeljnih razgovora misije razmatrana su aktuelna monetarna, fiskalna i makroekonomska kretanja i projekcije, i zaključeno je da makroekonomski rezultati u okviru programa ostaju jaki, uz oporavak rasta, tekuću dezinflaciju, smanjenje deficita tekućeg računa, rekordno visoke devizne rezerve i otporno tržište rada, saopštila je NBS.

Kako je navedeno, srpska privreda se dobro oporavlja od prošlogodišnjih globalnih energetskih šokova, uprkos brojnim izazovima iz globalnog i regionalnog okruženja.

Izgrađeni su značajni baferi za odbranu od brojnih šokova kao što su jake devizne rezerve, relativno nizak javni dug, održiva dinamika spoljnog duga, dobro kapitalizovan i likvidan bankarski sistem.

MMF konstatuje i da je očuvana je finansijska stabilnost u zemlji, devizne rezerve koje premašuju 24 milijarde evra su na rekordnom nivou, nastavlja se snažan priliv stranih direktnih investicija, nezaposlenost je na istorijski niskom nivou.

BONUS VIDEO 

@bizportal.rs Meteori koji padaju na Zemlju nisu novost, ali kada je jedan meteor pa u Indoneziju, cela svetska javnost se zainteresovala. #meteor #novac #milijarder #milioner #bogatstvo #bogatasi #bogati #neverovatno #daliznate ♬ original sound - BizPortal.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading