monako zgrada
Foto: Printscreen/Youtube Printscreen

Predviđa se da će biti gotovo osam meseci pre dogovorenog roka, objavila je u ponedeljak firma "Lans di Portije", promoter projekta vrednog dve milijarde evra.

Mala kneževina ukupne površine 2,03 kvadratna kilometra u kojoj živi 39.000 stanovnika već se pedesetih godina prošlog veka proširila 40 hektara prema moru, no najnoviji projekat pokrenut 2015. bez premca je, čak i kada se usporedi s građevinama Bliskog istoka, zahvaljujući strogim seizmičkim i ekološkim pravilima, a i zbog dubine.

Buduća luksuzna četvrt biće izgrađena doslovno "na moru", tačnije na podvodnom nasipu dubokom 50 metara. Smeštena je uz Grimaldi Forum, kongresni centar Monaka, obuhvata pet zgrada, svekupuno 130 stambenih jedinica i deset vila.

Luksuzni stambeni kompleks osmislili su italijanski arhitekt Renco Piano i firma Vallode et Pistre.

Prodaja nekretnina nije upitna. Dosad su prodate gotovo sve stambene jedinice. AFP piše da cena kvadratnog metra u Monaku može iznositi i do 120.000 evra.

Još treba dovršiti okućnice koje će biti ozelenjene, a četvrt će imati šetalište uz more, manju luku i park dostupan svima.

"Mareterra je izuzetno postignuće za Monako”, rekao je Gi-Tomas Levi-Susan, direktor firme "Lans di Portije", koja okuplja privatne investitore i porodice iz Monaka.

"Stoga mogu reći da je more nov teren za osvajanje, ali ne smemo ga uništiti", kazao je, dodavši da se nada kako će ovim projektom uspeti da pokaže “kako je to moguće” te da će se unaprediti "promišljanja i dobre prakse u ovoj oblasti”.

Levi-Susan ističe da su u novoizgrađenom stambenom delu koji će biti smešten između dvaju prirodnih podvodnih rezervata, rekreirana nova staništa za floru i faunu na stenama i veštačkim grebenima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading