dinari
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nadležni podsećaju da je za isplatu 13. plate glavni preduslov da kompanija ostvaruje dobre poslovne rezultate u toku godine.

- Zato ovakve stimulacije isplaćuju uglavnom srednja i veća preduzeća, mada ima slučajeva da se 13. plata isplaćuje i u malim firmama, sa 15, 20 ili 30 zaposlenih. Danas je velika konkurencija, nema dovoljno kvalifikovanih radnika u Srbiji, pa kompanije na ovaj način žele da nagrade svoje zaposlene - istakao je Dragoljub Rajić, iz Mreže za poslovnu podršku, podsećajući da zbog manjka kvalitetne radne snage mnoge firme odustaju od povećanja obima posla i proširenja kapaciteta proizvodnje.

Među kompanijama koje već oko dve decenije isplaćuju trinaestu platu je "Metalac". Dragoljub Veselinović, vlasnik ove kompanije, kaže da je firma koju vodi i ove godine ispunila finansijski plan, i u prihodima i u dobiti.

- Zato i nije bilo razloga da zaposlene ne obradujemo sa 13. platom. To radimo već decenijama. Naši zaposleni, njih 2.100, sada su dobili polovinu od te plate, a drugu polovinu bi trebalo da dobiju 4. aprila, kada slavimo dan fabrike - naveo je Veselinović.

Prema podacima Saveza samostalnih sindikata Srbije, samo prošle godine profiti privrednih društava iznosili su 864.190 miliona dinara ili 7,36 milijardi evra. Bili su veći za četvrtinu, odnosno za 26,3 odsto u odnosu na 2021. godinu.

U Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata ističu da, u skladu sa tim brojkama koje svedoče o dobicima privrednika u Srbiji, i 13. plata može da se svede na učešće u dobiti.

- Ako je firma dobro poslovala, onda poslodavac, radi stimulisanja zaposlenih, može da daje tu platu kao vid njihovog učešća u njegovoj dobiti. Ipak, čitala sam da samo oko 12 odsto poslodavaca isplaćuje 13. platu, što je isuviše malo, jer imamo veliki broj stranih kompanija i trgovinskih lanaca koje uspešno posluju u Srbiji - smatra Ranka Savić, predsednica asocijacije, dodajući da 13. plata nije obavezna, ali jeste oporezovana i tretira se kao redovna zarada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading