OVAJ POSAO JE DOŽIVEO PRAVI BUM U SRBIJI Diploma nije potrebna, zarada odlična
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Iako su prve firme keteringa u Srbiji nastale pre nešto više od dve decenije, čini se da je ova delatnost u punom jeku poslednjih godina.

Prema podacima Agencije za privredne registre, broj firmi u Srbiji sa pretežno ovom šifrom delatnosti u 2023. godini uvećao se za više od 60% u odnosu na prethodnu godinu.

Tako je od početka januara do početka decembra prošle godine registrovano ukupno 233 koje se bave keteringom, od čega je 198 preduzetnika i 35 privrednih društava, dok je taj broj 2022. godine iznosio 145, odnosno 123 preduzetnika i 22 privredna društva.

OVAJ POSAO JE DOŽIVEO PRAVI BUM U SRBIJI Diploma nije potrebna, zarada odlična

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Nije neophodna škola, ali umeće jeste

U Beogradu već šest godina posluje i Tijana Vučković, vlasnica firme za ketering Food Studio STAV. Kako kaže, kod nje strast prema kuvanju datira iz detinjstva.

– Još u osnovnoj školi se javila ljubav prema kulinarstvu. Oduvek sam nešto spremala i eksperimentisala u kuhinji ali nikad nisam razmišljala da ću se ozbiljnije time baviti. To je došlo iz hobija. Prvo sam pripremala za prijatelje i njihove proslave, rođendane. Kada je sve počelo da se fino razvija, uz ohrabrivanje supruga i mog oca, odlučila sam da napustim stari posao. Dala sam otkaz i upustila se u ovu avanturu – kaže Tijana.

Njeno mišljenje je da ne morate biti kuvar da biste se bavili keteringom, ali ako jeste to samo može da pomogne.

– Te neke finese koje školovani kuvari znaju znatno olakšavaju posao. Prvih godinu dana meni je ogromna moralna podrška bio drug koji je kuvar i znala sam da na njega mogu da se oslonim za svaku nedoumicu u vezi sa pripremanjem hrane. I tako sam ujedno radila i iz prve ruke učila cake – priča Tijana.

Ovaj posao zanimljiv je, između ostalog, jer vam za njegov početak nisu potrebna velika novčana sredstva. Ipak, profesionalna kuhinja značajno će vam olakšati spremanje. Konvektomat ispeče u cugu nešto što u kućnim uslovima ne možete nekoliko sati da postignete.

– Za početak možete raditi u kući. I ja sam tako krenula. Ali onda ponuda mora da bude prilagođena tim uslovima. Neophodno vam je dosta ljudi sa strane koje ćete angažovati. I to je sve ok, dok radite manje porudžbine. Ali mi sad već radimo sa firmama, ambasadama. Količine hrane su velike. Profesionalna ugostiteljska oprema se podrazumeva i to mora da se kupi. Pored toga, treba da ispunjavate standarde koji su propisani u radu sa hranom – objašnjava ona i dodaje da se neretko dešava da klijent, na primer, pre porudžbine na uvid traži sanitarne knjižice zaposlenih.

Mnogi se reklamiraju na društvenim mrežama, a najlepši osećaj u ovom poslu je kada vidite oduševlljenje klijenata.

(Kurir.rs)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading