Mišlenova zvezdica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Mišlenova zvezdica je već decenijama najpoželjniji trofej u gastronomiji i smatra se potvrdom kvaliteta. Upravo zbog toga se veruje da je zvezdica odlična reklama i za restoran i za šefa koji ju je zaradio.

Međutim, poslednjih godina sve je više i kuvara i restorana koji su odlučili da ovo priznanje vrate ili ga odbiju. Poslednji primer stiže i iz Hrvatske, gde je Kristian Nikolac, vlasnik restorana Draga di Lovrana u sklopu istoimenog hotela u Lovranskoj Dragi, najavio da vraća Mišlenovu zvezdicu koju je imao od 2019. godine.

Mišlenova zvezdica

Foto: Shutterstock

 

 

„Pre tačno pet godina naš restoran uvršten je u Mišlenov vodič i nagrađen Mišlenovom zvezdicom koju smo ponosno nosili narednih godina. Te godine bile su izazovne i uzbudljive, bilo je jako važno iznova potvrditi svoj status i dosta kreativne energije otišlo je u ispunjavanje nekih nepostojećih pravila za održavanje statusa u društvu najboljih“, rekao je vlasnik.

Dodaje da se u svemu tome izgubila početna ideja, a status restorana sa zvezdicom je postao svojevrsno opterećenje.

Mišlenova zvezdica

Foto: Shutterstock

 

 

„U oktobru prošle godine zatvorio sam restoran i doneo odluku da ne želim više da budem opterećen nagradama i statusima. Odlučio sam da zvezdicu vraćam. Moja ćerka Keli Nikolac, mlada snaga porodice, izrazila je želju za vođenjem hotela i restorana, ali prema vlastitim zamislima, neopterećena statusima i uspesima. Odlučila je da stvori svoju priču, kao logičan nastavak ideje svojih roditelja te iznova vrati onaj poznati osećaj gostoprimstva kakav je izvorno zamišljen“, rekao je Kristian Nikolac.

Nikolac kaže da nema ništa protiv Mišlenovih zvezdica i da bi želeli da ostanu u Mišlenovom vodiču. Međutim, zvezdicu će im vratiti jer je u njihovom slučaju donela samo probleme u poslu.

 

 

Jednostavno, izgubili smo goste, a ulaganja u restoran s konceptom kuhinje kakav smo imali su previsoka i neisplativo je. Želim da budemo restoran u kojem će se gosti osećati prijatno, da ne razmišljaju kako moraju biti formalno obučeni, da mogu da dođu s decom, sa psom… Na kraju krajeva, da mogu pojesti nešto a la carte, a ne samo ono što su šefovi smislili da bi trebalo da jedu, budući da smo imali samo degustacijske menije. Da mogu da naruče i buteljku domaćeg vina, opuste se, zadrže se par sati u razgovoru i druženju“, ispričao je Nikolac.

Nikolcu je u godinama posle zvezdice, koja je nametnula imperativ podizanja na viši nivo i stavila šefove pod medijski pritisak, shvatio da takav „fine dining“ koncept ne odgovara samom mestu, kao ni ciljevima koje su zacrtali supruga i on kada su 2005. otvarali hotel s restoranom.

Mišlenova zvezdica

Foto: Shutterstock

 

 

Pansion koji je podignut još 1909. godine i u koji je rado dolazio i sam austrougarski car Franjo Josip, nalazi se u Lovranskoj Dragi na 388 metara nadmorske visine, u Parku prirode Učka, tako da su im tradicionalni gosti bili izletnici svih profila, ljubitelji prirode koji žele da uživaju u prirodi, čistom vazduhu i pogledu na Kvarner.

S obzirom na cene i na formalni „dres kod“, jer u planine se ne ide u sakou i haljini, izletnici posle Mišlenove zvezdice više nisu doživljavali Dragu di Lovrana kao svoje mesto.

Izvor: Jutarnji.hr

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading