odmor
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Da bi saznali gde je more na svetu najplavlje, istraživači su sastavili dugačku listu najpopularnijih i najlepših plaža na svetu. Zatim je usledila analiza boja, koja je uključivala snimanje neobrađenih fotografija plaža i korišćenje alata za boje za određivanje tačne nijanse vode i upoređivanje te nijanse sa zvaničnom najplavljom nijansom plave, YInMn Blue.

Istraživanje je pokazalo da plaža Paskira u Albaniji zauzima prvo mesto s obzirom da je njeno more samo 12,4 poena udaljeno od YInMn Blue. Poznata širom sveta kao Mirror Beach, smatra se vrhuncem albanske obale kada sunčeva svetlost pada na površinu mora stvarajući efekat ogledala.

 

 

Dve grčke plaže su na drugom i trećem mestu. Paralia Mpouka na Peloponezu je druga sa 13,6 poena udaljenosti od YInMn Blue, a sledi Kasiopi na Krfu, koji ima koeficijent razlike od 14,1 u odnosu na „najplavlju plavu” na svetu.

Grčke destinacije za odmor dominiraju među prvih 30 mesta više od bilo koje druge zemlje, zauzimajući sedam mesta na listi, od kojih 5 među prvih 10 mesta.

Na listi su se našle i plaže u Hrvatskoj, pa je 12. mesto na listi Zlatni rat na Braču, a 19. i 20. plaže Kutleša kod Omiša i Štiković kod Dubrovnika, prenosi hrvatski Index.

 

 

Izvor: BIZLife

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
ЈЕЛЕНА

29.03.2024 10:29

Да ли је могуће да нисте у стању ни да препишете текст... животе... :D