META U PROBLEMU: Pogledajte koliko su izgubili samo u jednom danu!
Foto: AP/AP Photo/Jeff Chiu

Facebook matična kompanija, Meta Platforms, prijavila je zaradu u prvom kvartalu koja je nadmašila očekivanja tržišta. Međutim, njene akcije su pale za 15 odsto zbog slabijih smernica o prihodima u drugom kvartalu od očekivanih i povećanog plana potrošnje za veštačku inteligenciju.

Akcije giganta društvenih medija pale su za oko 15% zbog slabijih smernica o prihodima od prodaje od očekivanih i troškova koji su bili veći od očekivanih za tekući kvartal. Ovo je izazvalo zabrinutost oko toga da li tekući učinak tehnološkog giganta može opravdati njegov rast od 39% od početka godine.

Meta je drugi po učinku među velikim američkim tehnološkim kompanijama na Vol Stritu ove godine, nalazi se iza Nvidije. Međutim, današnji pad ima potencijal da izbriše približno 200 milijardi dolara iz tržišne kapitalizacije kompanije.

Uprkos ovom zastoju, i dalje se očekuje da će njegove akcije ostvariti rast od 20% od početka godine nakon pada.

Metin neto prihod se više nego udvostručio

Meta je prijavila zaradu po akciji od 4,71 dolara na ukupnom prihodu od prodaje od 36,46 milijardi dolara, što je iznad procenjenih 4,32 i 36,1 milijardi dolara. Njen prihod predstavlja povećanje od 27% u odnosu na isti kvartal 2023. godine, uz neto prihod više nego udvostručen u odnosu na prošlu godinu.

META U PROBLEMU: Pogledajte koliko su izgubili samo u jednom danu!

Printscreen/Youtube/America Uncovered

 

 

Prihod kompanije od oglašavanja ostaje primarni pokretač prodaje, beležeći rast od 27% na 35,64 milijarde dolara, što čini 98% njenog ukupnog prihoda. Meta je u protekla dva kvartala imala koristi od reklamnih napora kineskih prekomorskih trgovaca na malo, kao što su Temu i Shein.

Istovremeno, njegovo odeljenje Metaverse, Realiti Labs, koje se sastoji od VR slušalica i Rai-Ban pametnih naočara, nastavilo je da radi sa gubitkom od 3,85 milijardi dolara. Značajno je da je Meta prestala da pruža dnevne i mesečne aktivne korisnike za zasebne porodične aplikacije. Umesto toga, pokrenula je novu kombinovanu metriku "porodično aktivnih ljudi" (DAP), koja je porasla za 7% u odnosu na prethodnu godinu na 3,24 milijarde dolara za mart 2024.

Meta je dao slabiji prihod od očekivanog za drugi kvartal, očekujući da će ukupna prodaja biti između 36,5 i 39 milijardi dolara. Njegova srednja tačka je ispod prognoze analitičara od 38,2 milijarde dolara.

Meta

Foto: Shutterstock

 

 

Kompanija planira da potroši više na projekte u vezi sa veštačkom inteligencijom, kao što je obuka veštačke inteligencije i visoki računarski čipovi u svom centru za podatke, predviđajući da će se kapitalni izdaci za celu 2024. godinu kretati od 35 milijardi dolara do 40 milijardi dolara, uvećano u odnosu na prethodnu procenu između 30 milijardi dolara i 37 milijardi dolara. Meta je takođe istakao da regulatorni pejzaž može "značajno" uticati na njegove finansijske rezultate.

Meta nastoji da u budućnosti što više koristi veštačku inteligenciju

Čini se da je izvršni direktor Mark Zakerberg nastavio sa svojom ambicioznom strategijom potrošnje, sa obnovljenim fokusom na razvoj veštačke inteligencije. Ovo dolazi dve godine nakon što je kompanija krenula u svoju ambicioznu viziju Metaverse, koja je od 2020. godine pretrpela gubitke od preko 45 milijardi dolara.

Na konferenciji za štampu o zaradama, Zakerberg je rekao:

- Istorijski smo videli veliku volatilnost naših akcija tokom ove faze našeg priručnika o proizvodima gde ulažemo u skaliranje novog proizvoda, ali ga još ne monetizujemo.

Meta

Foto: Shutterstock

 

 

On je razgovarao o planovima da se više ulaže u obuku čatbota sa veštačkom inteligencijom, kao što je softver za veliki jezički model Llama 3, sa ciljem da se takmiči sa Microsoft-ovim ChatGPT-om i Alphabetovim Burdom. Nedavno je Meta lansirala svoju Meta AI platformu u svojim društvenim aplikacijama, uključujući Facebook, VhatsApp, Instagram i Messenger. Ovaj potez se smatra značajnom prekretnicom u Metinom nastojanju da uspostavi uporište u trci veštačke inteligencije, koju je predvodio Microsoft u februaru 2023.

Samo tri dana pre svog izveštaja o zaradi, Meta je najavila da će ponuditi operativni sistem (OS) za svoje AR slušalice i partner sa hardverskim kompanijama, kao što su Microsoft, Lenovo i Ausus. Ovaj potez se smatra velikim korakom u nadmetanju sa Apple-ovim iOS-om i slušalicama mešovite realnosti, koje su mnogo skuplji hardver.

Meta je preživeo težak period 2022. godine zbog svoje nepromišljene potrošnje na Metaverse i makro vetrova. Kompanija je napravila preokret 2023. godine, prihvatajući slogan "godina efikasnosti", otpuštanjima i drugim merama uštede. U poslednjem kvartalu 2023. godine, Meta je ponudio prvu dividendu akcionarima i najavio program otkupa akcija od 50 milijardi dolara. Dodajući Meta-in napredak AI je povećao cenu njene akcije za oko 137% u odnosu na pre godinu dana, piše Euronews.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading