U SRBIJI SVI TRAŽE RADNIKE ZA OVA ZANIMANJA Zarada iznad proseka, nema ko da radi
Foto: RINA

Interesovanje za zanatske profile u srednjim stručnim školama opada, te tako vlasnik jedne obućarske radnje ističe da se na njihov oglas za posao niko nije javio više od četiri meseca.

- Prošlo je sigurno više od četiri meseca otkad smo zalepili oglas da tražimo pomoć u obućarskoj radnji i, verovali ili ne, niko se nije javio. Potreban nam je neko ko bi zaista odlučio da se bavi ovim poslom i da nauči zanat. Nažalost, takvih nema - kaže Ilija Sinđelić (72) iz Beograda, koji više od pola veka drži porodičnu obućarsku radnju.

U SRBIJI SVI TRAŽE RADNIKE ZA OVA ZANIMANJA Zarada iznad proseka, nema ko da radi

Alo

 

 

Кako je ostario, ponadao se da će ga neko zameniti u ovom poslu, ali nažalost, nikoga nema.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola kaže da se za smer obućara ove godine prijavio samo jedan učenik. Izvesno je da će morati na drugi smer, jer je za formiranje odeljenja neophodno minimalno 16 učenika. Кoliko će biti ukupno ugašeno smerova zanatskih profila u srednjim stručnim školama u Beogradu, još se ne zna.

Prosečna zarada popisivača biće 60.000 dinara - Alo.rs

U Ministarstvu prosvete kažu da još nema preciznih podataka jer upis nije završen. Ono što se zna jeste da je svake godine sve manje zainteresovanih učenika.

– Ove školske godine ukinuli smo bukvalno zidare, tesare i armirače, to se zanimanje zvalo izvođač osnovnih građevinskih radova, znači bukvalno je obuhvatao ta tri zanimanja i niko nije upisao. Nije mnogo ni pekara ni mesara, recimo, u Obrenovcu jedan-dva učenika, u Hemijskoj šest učenika – kaže Antić.

Najviše se traže zanatlije

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, zanatska zanimanja čiji se obrazovni profili u školama gase, poslodavci najviše i traže. Na primer, samo u Beogradu traži se 425 tesara i 264 zidara. S druge strane, na evidenciji Filijale za grad Beograd samo je 12 tesara i 23 zidara. To znači da posla ima, ali da nema ko da radi.

– Potražnja je velika, a na evidenciji je jako malo lica. To je tipičan primer gde je zapravo izražena deficitarnost, realna deficitarnost, potreba za građevinskim radnicima kojih u evidenciji nema – kaže Željka Zelenović Vuković iz NSZ Filijale za grad Beograd. I po oglasima se traže moleri, električari, zavarivači, tesari… Iako su plate koje se nude daleko iznad prosečne u Srbiji, uslovi u inostranstvu su još bolji, pa mnogi školovani majstori odlaze.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Savo

30.07.2022 20:31

Чему толика брига. Данас се занат учи преко "јутјуба", за час. Класична школа је превазиђена. Сада су у моди "јутјуб најстори".

Gile

10.08.2022 09:43

U sretno vreme zanata, ja kao majstor metalostrugar imao pored strug 2 ucenuka, gde se ucio podmladak zanatu, a ucenici su imali i stipendije. A od jutjuba kao skole nema nista, praksa je praksa