NEMA STRESA, A PLATA JE ODLIČNA Ovo je najbolji posao na svetu
Shutterstock

Verovali ili ne, postoji posao za koji stručni podaci kažu da skoro ne izaziva stres, odlično je plaćen, može se raditi na daljinu i jednostavno je najbolji na svetu.

Većini je, međutim, nepoznat – posao aktuara.

Kada je u pitanju idealan posao, istraživanja pokazuju da su plata i beneficije ključni, ali i balans između posla i privatnog života. Sve to ispunjava zanimanje aktuara, koje takođe može da se obavlja od kuće. A Američki biro za statistiku rada kaže da je prosečna plata aktuara 113.990 dolara godišnje, piše cnbc.com.

Šta uopšte rade aktuari?

Aktuar je specijalista koji analizira finansijske posledice rizika. Koristi matematičke, statističke i finansijske metode da prouči neizvesne buduće događaje koji mogu prouzrokovati štetu koju pokrivaju osiguravajuće kompanije.

Aktuari se bave širokim spektrom poslova u osiguranju. Određuju cenu osiguravajućih proizvoda, obračunavaju rezerve kako bi osiguravajuća kompanija mogla da pokrije sve štete koje će osiguranici imati u budućnosti, pronalaze kreativne načine da smanje rizike sa kojima se suočava osiguravajuća kompanija, brinu o solventnosti kompanije, računaju profitabilnost, proučavaju kako su investirana sredstva kompanije…

Studije pokazuju i da je ovo vrlo tražen posao, te da će zapošljavanje aktuara porasti za 23 odsto između 2022. i 2032. godine, što je mnogo više od proseka.

Pritom, aktuari su najveći stručnjaci za kvantifikovanje rizika i upravljanje rizicima ne samo u osiguranju već i u čitavoj finansijskoj sferi. Njih i te kako ima i u našoj zemlji, a postoji i Udruženje aktuara Srbije.

„U Srbiji je takođe cenjena aktuarska profesija i relativno dobro je plaćena u odnosu na druga zanimanja. Svaka osiguravajuća kompanija mora da ima ovlašćenog aktuara, a velike kompanije imaju sektor aktuarstva sa pet i više ovlašćenih aktuara“, objasnila je Jelena Kočović, redovna profesorka na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, pre nekoliko godina za beogradske medije.

Kako kaže, na Ekonomskom fakultetu u Beogradu u okviru master studija, usmerenje Aktuarstvo, programi su potpuno usklađeni sa programima najprestižnijih obrazovnih institucija u ovoj oblasti u svetu, kao i sa zahtevima Međunarodne asocijacije aktiuara.

„Tu se stiču naučna i stručna znanja, polaže devet ispita i uradi i odbrani master rad. Time se stiče uslov da se u Narodnoj banci polažu stručni ispiti iz zakonske regulative, standarda prakse i profesionalizma. Uslov da se dobije licenca je, pored navedenih završenih master studija i položenih stručnih ispita u NBS, i tri godine prakse na aktuarskim poslovima. Ekonomski fakultet ima najdužu tradiciju u obrazovanju aktuara, od svog formiranja odnosno od 1937. godine“, istakla je Kočović.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading