Banka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Pritisnute ozbiljnim manjkom radne snage, firme za javni prevoz poput nirnberške gradske službe VAG su morale da pronađu nove izvore kako bi povećale broj svojih radnika.

VAG treba godišnje da zapošljava 160 novih vozača kako bi upravljali njegovim tramvajima, autobusima i vozovima u podzemnoj železnici. Za Haralda Rubena, koji je na čelu firminog tima za zapošljavanje i obuku, bilo je jasno da "taj cilj nećemo ostvariti osim ako ne istražimo sve mogućnosti".

Transportna kompanija je objavila oglas namenjen studentima, kojima nudi da izvan nastave voze tramvaje na pola radnog vremena. Treba da imaju vozačku dozvolu, budu stariji od 21 godine i "pouzdani i prikladni za vožnju i rad u smenama".

Ozbiljan nedostatak radne snage

Mnogi sektori u Nemačkoj, kao i u drugim evropskim zemljama, suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom radne snage, za koji se očekuje da će se pogoršati ako se ne donesu hitne mere. Firme za javni prevoz su upozorile da će možda morati da smanje broj autobusa, tramvaja ili podzemnih vozova s obzirom na to da očekuju da će desetine hiljada radnih mesta u narednim godinama ostati nepopunjena.

Zbog nedostatka radne snage, zaposleni u transportnom sektoru su širom zemlje štrajkovali proteklih nedelja kako bi skrenuli pažnju na svoj položaj, a sindikat Verdi je upozorio na sve gore uslove rada.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading