TOPE RAČUNE ZA STRUJU Država daje nove subvencije, više nego ikad se isplati ugraditi solarne panele
Foto: Shutterstock

Nećemo se više hvatati za glavu kada stigne račun za struju! Stanovnici Srbije konačno će moći da usklade želju da uštede sa onom da čuvaju prirodu jer su upravo usvojeni propisi po kojima je jasno utvrđeno kako - lako - da ugradite solarne panele.

Stručnjaci kažu da onaj ko ovog meseca ugradi solarne panele već septembarski račun plaćaće mnogo manje, a čak je moguće da bude i na nuli. Svako ko želi da uđe u taj proces, treba da odradi nekoliko koraka i dobija status kupoproizvođača.

JEDNOSTAVNO

- Da bi građani postali kupoproizvođači, ili „prosjumeri“ ranije je bilo potrebno ispuniti niz procedura, a postupak je trajao i duže od šest meseci, dok je sa usvajanjem novih propisa potrebno uraditi samo nekoliko koraka. Nema kontakta sa državnom administracijom. Jedini korak koji građani treba da naprave posle kupovine i ugradnje panela jeste da se obrate snabdevaču, sa kojim izmene ugovor, i nakon toga budu priključeni na mrežu. Od tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju meseca se vidi razlika. Ako su proizveli više nego što su potrošili, tu količinu prebacuju za sledeći mesec - kaže sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Kako je objasnila, postupak će posle objavljivanja javnog poziva biti isti kao u slučaju subvencionisanja zamene stolarije.

- Javni poziv za dodelu subvencija za solarne panele Ministarstvo rudarstva i energetike će objaviti 3. septembra, a posle toga će lokalne samouprave nastaviti da sprovode dalje korake.

Cena od 60 do 400 evra

Iz godine u godinu paneli su sve jeftiniji, pa se njihova cena kreće u rasponu od oko 65 evra do oko 400 evra, u zavisnosti od proizvođača, dimenzija, snage, jačine. Za ugradnju je potrebno izdvojiti od 100 do nekoliko stotina evra u zavisnosti od količine i uslova ugradnje.

Procedura za građane je pojednostavljena i jedino je potrebno da se obrate snabdevaču - EPS-u i u roku od nekoliko dana će biti priključeni na mrežu – objasnila je državna sekretarka.

ISPLATIVO

S obzirom na to koliko sami paneli i dodatna oprema koštaju i koliko se uz njihovu pomoć uštedi na računima za struju, ulaganje bi jednoj prosečnoj porodici trebalo da se isplati za sedam godina.

- Solarni paneli imaju dvo struku korist za sve nas. Ekonomski su isplativi za sedam do osam godina jer će računi za utrošenu energiju biti znatno niži. Drugi bitan razlog je da konačno svi počnemo da vodimo računa o životnoj sredini i energetskoj efi kasnosti, jer godišnje bacimo proizvodnju jedne TE kroz prozor – navela je ona.

TOPE RAČUNE ZA STRUJU Država daje nove subvencije, više nego ikad se isplati ugraditi solarne panele

Foto: RINA

 

Prema proračunima, površi na krovova u Srbiji je oko 600 kvadratnih kilometara, a ukoliko bismo samo deset odsto te površine prekrili solarnim panelima, mogli bismo da proizvodimo oko šest gigavata električne energije.

Ulaganje 3.000 evra Miodrag Vuković iz Klastera za energetsku efikasnost kaže da je za postavljanje solarne elektrane snage pet kilovata potrebno je između pet i šest hiljada evra, kao i površina krova od oko 30 metara kvadratnih.

- Mesečno ona može da proizvede od 500 do 600 kilovat-časova struje mesečno. Sa subvencijom države od 50 odsto to postaje dosta atraktivnija i isplativija ponuda za domaćinstva - kaže on.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading