OPOZIV MILA ĐUKANOVIĆA
EPA/TOMS KALNINS

Nakon što je SNP pokrenuo inicijativu za smenu aktuelnog predsednika Mila Ðukanovića zbog kršenja Ustava, GP URA će se, kako je najavljeno, o tome izjasniti danas, a Demokrate smatraju da je podrška toj inicijativi najmanji problem, ali je, kažu, pitanje kakav će biti ishod pred Ustavnim sudom, koji i dalje kontroliše DPS.

SNP je kolegama iz parlamentarne većine uputio inicijativu nakon što je Ðukanović u subotu rekao da će 5. septembra doći na protest na Cetinju ako se ne odustane od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u tom gradu.

Iz SNP-a su naveli da Ðukanović nije dostojan vršenja predsedničke funkcije, i da je njegovo, kako su rekli, očigledno kršenje Ustava, dovoljan razlog da se "saseče politika podela, mržnje i sukoba u Crnoj Gori, koju on personifikuje".

"Podržati inicijativu Socijalističke narodne partije za pokretanje postupka opoziva predsednika države Mila Ðukanovića je najmanji problem, ali je pitanje kakav će biti ishod te inicijative pred Ustavnim sudom, koji je, čast izuzecima, politički obojen u korist Demokratske partije socijalista", smatraju Demokrate.
 

Poslanici mogu da pokrenu proceduru 

 

Iz te partije podgoričkim Vijestima su kazali da procedura opoziva šefa države predviđa da on odgovara za povredu Ustava, a da postupak za utvrđivanje da li je do toga došlo može pokrenuti Skupština, na predlog najmanje 25 poslanika.

”To je onaj lakši deo. Međutim, prema istom članu Ustava, odluku o postojanju ili nepostojanju povrede najvišeg pravnog akta donosi Ustavni sud, a Skupština predsednika može razrešiti samo kad taj sud utvrdi da je povredio Ustav”, naveli su iz stranke Alekse Bečića.

Iz GP URA Dritana Abazovića koji su saopštili da će danas na stranačkom kolegijumu razmatrati SNP-ovu inicijativu dodaju i da još nisu imali priliku da je vide.

Ministarka odbrane Olivera Injac,saopštila je juče da Ðukanovićeve izjave nedvosmisleno dovode u sumnju njegovo zalaganje za implementaciju zaključaka Saveta za odbranu i bezbednost, kojima su svi društveno-politički akteri pozvani na mir, suzdržanost, toleranciju i razumevanje, te poštovanje ljudskih prava i verskih sloboda, Ustava i zakona.

Ðukanovićeve poruke se, prema njenim rečima, ne mogu razumetii kao težnja za smirivanjem tenzija i društvene radikalizacije u državi.

”Politički akteri koji politizuju verska pitanja i odluke - odnosno pristupaju im kao političkim i koriste ih za sopstvenu političku agendu - ne promovišu vrednosti dijaloga i tolerancije, koje su primarne za evropski put Crne Gore. Kao ministar u Vladi Crne Gore, zadužen za resor odbrane, pozivam predsednika države da doprinese da mir i bezbednost Crne Gore budu prioritetna vrednost svih, bez izuzetka”, poručila je Injac.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading