BUDVA NA NOGAMA, TRAŽE ODBEGLOG LAVA Upućen poziv svim volonterima, za učesnike obezbeđen i prevoz
Privatna arhiva

- Za sve učesnike pomenute akcije biće obezbeđen prevoz. Mesto okupljanja u Podgorici je  ispred upravne zgrade Agencije, kada će se u 11 časova i krenuti za Budvu - naveli su iz Agencije.

Vlasnik lava turski državljanin

Podsećanja radi, crnogorski mediji su 31. januara objavili informaciju da je prijavljen nestanak lavića između Lapčića i Markovića kod Budve i da je njegov vlasnik turski državljanin. Nedugo zatim portal RTV Budva je objavio i da je policija našla mladunče.

Kasnije se ispostavilo da nije bilo prijave policiji da je lavić nestao, već su ekipe izašle na teren nakon obaveštenja jednog lovca, koji je našao zaklanog lovačkog psa i izrazio sumnju da je to učinilo mladunče lava. Međutim, lavić nije nađen.

Takođe, Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine, tada je za crnogorske medije kazao da su 21. januara dobili informacije od zabrinutih građana da je lav u Budvi. Slučaj su prijavili Ekološkoj inspekciji.

Životinja prokrijumčarena

Tada je saopšteno da ukoliko se mladunče lava nalazi u Crnoj Gori, onda je prokrijumčareno jer od Agencije za zaštitu životne sredine niko nije tražio ikakvu dozvolu za uvoz ili nabavku ove egzotične životinje.

Gazdić je tada kazao da je „krijumčarenje životinja teško krivično delo kao što je krijumčarenje oružja ili droge“.

Agencija za zaštitu životne sredine izdaje dozvole za uvoz i izvoz divljih životinja prema CITES konvenciji o trgovini divljim životinjama.

- Ovakva životinja morala bi da ima dozvolu izvoza države i dozvolu uvoza u državu. Ne može tek tako da pređe granični prelaz, mora imati papire države koja ga otprema i države koja prihvata, upravo da bi se sprečilo krijumčarenje - kazali su za crnogorske medije ranije iz Agencije.

Imaju prijavu da je mladunče u stanu

U prijavi koju je Agencija uputila tada Ekološkoj inspekciji, zajedno sa video-materijalom i fotografijama koje su dobili od građana, piše da imaju saznanja da neko u Budvi, u stanu, drži mladunče lava.

- Kako se radi o zveri, koja će za par meseci postati opasna za okolinu, molimo hitnu inspekcijsku kontrolu. U prilogu je snimak, te informacije o osobi koja je ovu informaciju podelila na svom Instagramu. Pitanje je na koji je način mladunče lava ušlo u Crnu Goru, s obzirom na to da nismo dosad izdavali dozvolu za ovu vrstu životinje. Molimo da nas informišete o inspekcijskom nalazu - piše u prijavi koju je Agencija ranije uputila inspekciji.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Roko

08.02.2022 18:51

Crnogorci vole Turcine vise no Srbe zato ce im se unucad zvati Meho Femo Safeta itd to su Crnogorci ciganmala teska!!!!