ajfon, mobilni telefon, apple, iphone
Shutterstock
ajfon, mobilni telefon, apple, iphone

Shutterstock

ajfon, mobilni telefon, apple, iphone, Foto: Shutterstock

Multinacionalna kompanija Epl (Apple) postigla je vansudski dogovor u SAD-u za koju će platiti 113 miliona dolara kao naknadu za namerno usporavanje starih modela svojih Ajfon (iPhone) telefona, izvestile su stranke u sredu.

Tužitelji u ovom slučaju su koalicija od 33 države (uključujući Kaliforniju, Teksas, Arizonu, Arkanzas i Indijanu) i Okrug Kolumbija (gde se nalazi glavni grad Vašington) koji su optužili Epl (Apple) za obmanjivanje kupaca i skrivanje relevantnih podataka. 

Firma koju je vodio Tim Kok odavno je priznala da je usporila starije Ajfon modele poput 6 i 7 putem ažuriranja iOS operativnog sistema, s ciljem da, prema navodima kompanije, nadoknadi ograničeni kapacitet svojih uređaja, kako bi sprečili prekomerno punjenje i isključivanje uređaja.

Međutim, čuli su se glasovi i od potrošača i od državnih vlada koji su smatrali da ono što Epl radi usporavajući stare modele pogoršava njihov rad i tako podstiče kupovinu novih telefona i baterija, pa su tužili kompaniju.

Prošlog marta, firma "ujedene jabuke" već je postigla još jedno vansudsko poravnanje iz istog razloga, u tom slučaju pre kolektivne tužbe koju su podneli korisnici kojima je pristala da plati ukupno 500 miliona dolara.

Ključni element slučaja je da, iako Eplova praksa usporavanja Ajfona radi sprečavanja problema sa baterijom nije bila nezakonita, prema advokatima, činjenica da ih kompanija nije otvoreno saopštila pogođenima navela ih je da veruju da je to problem zastarelost njihovih telefona i dovela ih je do kupovine novih modela.

Uvek prema rečima advokata tužilaca, da su znali razlog zašto im se telefoni usporavaju, korisnici su mogli da zamene bateriju umesto da kupe novi uređaj, što bi im oduzelo mnogo niže ekonomske troškove.

BONUS VIDEO

Naša preporuka