telefon, devojka, san, mobilni, spavanje,
Shutterstock, ilustracija
telefon, devojka, san, mobilni, spavanje,

Shutterstock, ilustracija

telefon, devojka, san, mobilni, spavanje,, Foto: Shutterstock, ilustracija

Prema redovnom istraživanju nezavisne laboratorije otkriveno je da iPhone 11 Pro zrači više nego dvostruko, nego što je dozvoljeno po FCC propisima (američko regulatorno telo).

RF Exposure Lab je otkrio detaljnim merenjima da novi iPhone 11 Pro ima Specific Absorption Rate (SAR) vrednost od čak 3,8 W/kg, dok je maksimalno dozvoljeno po američkim FCC propisima do 1,6 W7kg. Testovi su sprovedeni po FCC sistemu i propisima, koji navode da se merenje vrši na pet milimetara udaljenosti od lutke za merenje, na kojoj se simulira ljudsko tkivo. U zaključku merenja se navodi da je u trenucima, kad je telefon potpuno uz telo, recimo u džepu pantalona ili košulje, zračenje još i veće od navedenih 3,6 W/kg.

Svaki proizvođač je dužan pre nego što pusti telefon u prodaju da dostavi sve modele na FCC testiranje, u okviru kojeg se meri i zračenje uređaja. Ako su svi testovi u granicama propisanih tj. njihovi rezultati - uređaj se odobrava za upotrebu. iPhone 11 Pro je kompanija Apple dostavila za testiranje pre nego što je on stigao na tržište i uređaj je prošao sve testove uspešno.

Ipak, RF Exposure Lab je kupila telefon u slobodnoj prodaji i izvršila merenje, nakon kojeg je ustanovljeno da iPhone 11 Pro zrači dvostruko više, nego što je dozvoljeno.

Ovo je podiglo sumnje da proizvođači “setuju“ telefone pre dostave FCC kompaniji i da proizvođači namerno prećutkuju istinu o stvarnoj količini zračenja mobilnih telefona i za sobom otvara ozbiljno pitanje o stvarnoj količini zračenja, koje emituju i drugi modeli, ne samo oni, koje proizvodi kompanije Apple u svojoj poslednjoj seriji.

Prošlog leta (tokom 2019. godine) iPhone 7 i još neki modeli su, takođe nakon nezavisnih testova, zračili više nego što je dozvoljeno. FCC je nakon brojnih medijskih izveštaja ponovo tražio od kompanije Apple sporne telefone na merenje i oni su ponovo testirani i ponovo sa svim rezultatima bili u okviru dozvoljenih normi. Zbog ove situacije pojedini stručnjaci sad traže da se za FCC testiranje uzimaju telefoni po sistemu slučajnog uzorka, a ne po određivanju kompanije, koja šalje uređaje na testove.

Ako se osećate nezaštićeno nakon ovog saznanja znajte da postoje stvari, koje možete da učinite da telefon manje zrači, a to su:

- Ne prislanjajte telefon na uvo pre nego što se veza uspostavi
- Ne nosite telefon direktno pored tela
- Nosite telefon u torbi tj. ručnoj torbici i odvojen od tela
- Svedite razgovore u pokretu na minimum (zbog menjanja baznih stanica)
- Kupite kvalitetnu futrolu i masku, koja sprečava zračenje ili ga smanjuje.
- Apple još uvek nije komentarisao ovaj slučaj, kao ni FCC, za sada.

Tagovi