Infektivna klinika
Alo.rs/ Dejan Briza
Infektivna klinika

Alo.rs/ Dejan Briza

Infektivna klinika, Foto: Alo.rs/ Dejan Briza

Korisnici koji instaliraju aplikaciju - čija veb lokacija traži od korisnika da „Doniraju kašalj nauci!“ - mogu da ga pokrenu kada počnu da kašlju i prenose zvuk na HealthMode, koji će ga analizirati na karakteristike kao što su jačina, trajanje i učestalost. Njihovo zdravlje će se pratiti nedeljnim upitnicima. Upoređivanjem zvukova kašlja sa drugim kliničkim podacima, Karlin kaže, kompanija se nada da će izgraditi bazu podataka koja će se koristiti za postavljanje dijagnostičkih predviđanja i iscrtavanje toka bolesti.

Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Podaci će biti sigurni, naglašava Karlin, a aplikacija se neće pokretati u pozadini niti nadzirati druge ljude u blizini. Upitana o problemima u vezi sa privatnošću, Karlin, koja je i psihijatar na fakultetu Tufts Medical Centra, rekla je: „U ovoj fazi nismo uključili traženje kontakta ili GPS da bismo ohrabrili korisnike da učestvuju bez brige o preteranim pretnjama privatnosti. “

Ako projekat bude uspešan u prepoznavanju koronavirusnih infekcija, korisnici mogu dobiti upozorenja ako program otkrije potencijalno zabrinjavajući obrazac njihovog kašlja.

Aplikacije HealthMode-a, koje su razvijene pre izbijanja koronavirusa, obično koriste farmaceutske kompanije i laboratorije koje sprovode klinička ispitivanja ili javna zdravstvena ispitivanja. Kompanija ima aplikaciju za praćenje CoughMode koja traži simptome koronavirusa u gastrointestinalnom traktu, koji predstavljaju nepoznat deo infekcije i mogu biti prisutni sa ili bez respiratornih simptoma. To funkcioniše tako što šalje slike korisničke stolice.